Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:05'te güncellendi)

Altın, ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte genişlemesi ile Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya devam edeceği söylentilerinin artması sonrasında son altı haftanın en dik düşüşünü kaydetti.

ABD ekonomisi 2013 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 3.2 büyüyerek, Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı ile aynı seviyede gerçekeleşti. 2013'ün ikin yarısındaki büyüme ise Mart 2012'de sona eren altı aylık süreçten sonra en güçlü yarı yıl oldu. Fed dün, aylık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar daha düşürerek 65 milyar dolara çekme kararı aldı.

Altın 2013 yılında yüzde 28 kayıpla 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını yaşadı. Bazı yatırımcılar, ABD hisselerinin zirveye ralli yapması ve enflasyonun düşük seyretmeye devam etmesi ile altına olan güvenlerini kaybetti. Bu hafta, gelişen ülke paralarında yaşanan satışlar ve ortaya çıkan karışıklık, altına olan talebi artırmıştı. Bugün, dolar sepet karşısında üst üste üçüncü günde de yükselirken, emtiaların alternatif yatırım aracı olarak görülmesini olumsuz etkiledi.

Chicago'da bulunan R.J. O'Brien & Associates kıdemli emtia brokerı Phil Streible, "Bugünkü veri ekonominin iyileştiğini gösteriyor. Doların güçlenmesi de ayrıca altının aleyhinde işleyen bir durum" dedi.

Nisan vadeli altın kontratları, Comex'te yüzde 1.3 gerileyerek New York saati ile 10:17'de ons başına 1,245.50 dolara düştü. bu seviyeden yaşanacak bir kapanış, en aktif altın kontratları arasında 19 Aralık'tan bu yana yaşanan en büyük düşüş olarak kaydedilecek. İşlem hacmi ise bu rapor yazıldığı sırada, 100 günlük ortalamanın yüzde 65 üzerinde seyretti.

Altın bu ay, 2013 sonunda altı ayın en düşüğüne gerilemesinin ardından, dün itibarıyla, yüzde 5 tırmandı.

(19:05'te güncellendi)