Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD'de tüketici harcamalarının arttığını gösteren veri ve şirket karlarının bekleneden daha iyi çıkmasının etkisi ile, iki ayın en düşük seviyesinden yükselirken, ABD Hazine tahvilleri ve altın değer kaybetti. Gelişen piyasa hisse senetleri kayıplarını geri alırken, dolar euro karşısında yükselişini beşinci güne taşıdı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, New York saati ile 09:31'de 1,784.05 seviyesine çıktı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, erken saatlerdeki yüzde 0.8'lik kaybını geri aldı ve önceki kapanış seviyelerine toparlandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 64 milyar dolarlık tahvil ihalesi öncesi, üç baz puan yükselerek yüzde 2.71'e çıktı. Altın ve doğal gaz yüzde 1.7'den fazla düşüşler gösterdi ve aluminyum dört yılın en düşüğüne indi. Dolar euro karşısında yüzde 0.7 güçlenirken, Macaristan para birimi forint değer kaybetti.

ABD ekonomisi, Amerikalıların harcamalarının son üç yılın en hızlı artışını gerçekleştirmesinin desteği ile, geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3.2 genişledi. Amerikan hisse senetleri, gelişen piyasalardaki kargaşanın etkisi ile, Mayıs 2012'den bu yana en kötü aylık performansını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Yatırımcılar, Çin'de ekonominin yavaşlaması ve Fed'in teşvikleri azaltmasının Türkiye'den Brezilya'ya, para birimlerinde değer kaybına yol açması ile birlikte, gelişen piyasalarla ilgili exchange traded fonlarını (ETF) rekor hızda sattı.

New York'ta BTIG LLC'nin şef küresel stratejisti Dan Greenhaus, "Kamu harcamalarının olabildiğince kısılmasına akrşın, ABD ekonomisinin dördüncü çeyrekte yüzde 3'ün üzerinde büyümesi şüphesiz olumlu bir gelişme," dedi ve "Gelişen piyasalara ilişkin endişeler baskın konu başlığı. Bu sorun kontrol altına alındığı ölçüde, satış dalgası sınırlı kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

(17:15'te güncellendi)