Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülkeler arasında temerrüt riski en çok ithal enerji maliyeti ve bütçe revizyonunun sıkıntıları derinleştirdiği Japonya'da arttı.

Japonya'nın hükümet tahvillerini, 5 yıllık ödemesiz tahvillerine karşı sigortalama bedeli olan CDS'ler 27 Ocak'ta 56 baz puana çıkarak 5 Kasım'dan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. Japonya'nın CDS'leri bu ay 14 baz puan ile 22 gelişmiş ülke arasında en büyük artışı kaydetti.

Dopalgaz fiyatları artarak Japonya'nın dış ticaret açığını genişletirken, Nisan'da devreye girecek olan satış vergisi artışına karşı büyümeyi sağlamlaştırmaya çalışan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, ekonomi teşvik planları için "sıkışık bir yıl" ile karşı karşıya kaldı. Gelişen piyaslarda 2014'te görülen çalkantılar, yatırımcıların dikkatini Japonya'nın 1 katrilyon yen ile borç/GSYH oranı dünyanın en büyüğü olan borç yüküne çevirdi.

Japonya'nın artan mali ve ticari açıklarına ilişkin endişelerin olduğuna dikkat çeken SMBC Nikko Securities Inc.'in kredi araştırma müdürü Takayuki Atake, "İzlememiz gereken risk senaryosu, ekonomi geride seyrederken bozulabilecek mali durum ve beraberinde getirdiği kredibilite şüpheleri" dedi.