Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yıldız: İran'ın teklifi bizi tatmin etmedi

Yıldız: İran'ın teklifi bizi tatmin etmedi

Enerji Bakanı Yıldız, "İran'da teklif edilen bir fiyat vardı, o bizi tatmin etmedi. Tahkimdeki hedeflediğimiz rakamlara yaklaştığımız ölçüde tahkimi konu ederiz" dedi

Giriş: 30 Ocak 2014, Perşembe 11:50
Güncelleme: 31 Ocak 2014, Cuma 08:08

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran ziyaretinde kendilerine sunulan doğal gaz fiyatının tatmin edici olmadığını belirterek, tahkimde hedeflenen rakamlara yaklaşıldığı ölçüde tahkimi konu edeceklerini söyledi. Yıldız, "Dün Tahran'da yaptığımız görüşmelerdeki teklifler, tahkimle alakalı kararımızı değiştirecek teklifler değildir" dedi.

Yıldız, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti.

Bakan Yıldız, İran'da doğal gaz konusunda yaptıkları görüşmelere ilişkin sorular üzerine, Tükiye'deki büyüme rakamları ne olursa olsun, enerji sektörüyle alakalı hedeflerinde bir değişiklik olmadığını, sektördeki büyümenin ve bu alandaki girişimlerin devam edeceğini söyledi.

İran'la yapılan görüşmelerde doğal gazın önemli müzakere alanlarından biri olduğunu vurgulayan Yıldız, "anlaşma" ifadesinin tercüme hatasından kaynaklanmış olabileceğini dile getirdi.

Bu konu üzerindeki görüşmelerin başladığını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin büyüyen enerji talebinin, 5 büyük tedarikçiden biri olan İran'ın ilgisini çektiğini belirtti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Şu anda yapılmış bir anlaşma yoktur ama üzerinde müzakere edilecek çalışılacak geniş bir alan vardır. İran'la doğal gaz fiyatlarında anlaşabilmiş değiliz ve satış rakamlarını ticarete mani olmamak, gaz akışına mani olmamak kaydıyla yüksek bulmaktayız. Bunların mutlaka düşürülmesi lazım geldiğini, değerli mevkidaşlarıma aktarma imkanı buldum. Onlar da aslında bizi haksız görmüyorlar ama bunun mekanizmaları çok önemli. Şu anda tahkim devam ediyor ve bizim istediğimiz önemli orandaki indirim tahkim sonucunda netleşmiş olacak. Makul bir indirim teklifi gelmiş olsaydı tahkimden vazgeçip vazgeçmeyeceğimiz soruldu. 'Tahkimde elde edebileceğimiz kazancın burada karşılanabiliyor olması halinde tahkimden vazgeçebiliriz' dedik. Ama dediğim gibi ben ülkemin menfaatlerini ve çıkarlarını her zaman olduğu gibi ön planda tutmak zorundayım."

Bu müzakerelerin devam edeceğini dile getiren Yıldız, İran'ın kaynaklarının Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara aktarılmasına dönük çalışmaların süreceğini söyledi. Yıldız, bu konuda Avrupa'nın AB'nin de ihtiyaçlarının söz konusu olduğuna işaret etti.

Yıldız, İran'da doğal gaz fiyatı konusunda yeni bir teklif gelip gelip gelmediği ve bunu nasıl değerlendirdikleri yönündeki sorulara karşılık, "İran'da teklif edilen bir fiyat vardı, o bizi tatmin etmedi. Tahkimdeki hedeflediğimiz rakamlara yaklaştığımız ölçüde tahkimi konu ederiz" dedi.

Ne kimsenin hakkını yemek ne de haklarını yedirmek istediklerini vurgulayan Yıldız, uluslararası arenada geçerli bir doğal gaz fiyatı olduğunu, bunun üzerinde bir fiyatla Türkiye'nin doğal gaz almayacağını vurguladı.

İran'ın doğal gaz ihraç etmeye, Türkiye'nin de ithal etmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Yıldız, ancak bu alışverişin makul fiyatlarla yapılması gerektiğini söyledi.

İran'ın kendi içinde bir mekanizması bulunduğunu ve kendi içlerinde bir mutabakat sağlayacaklarına inandıklarını ifade eden Yıldız, "Önemli olanın fiyatın istediğimiz fiyatlarda oluşması ve yeni miktarlara yol açabilecek olmasıdır. Dün Tahran'da yaptığımız görüşmelerdeki teklifler, tahkimle alakalı kararımızı değiştirecek teklifler değildir. Gelişmeleri müzakerelerle hep beraber izleyeceğiz" diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası piyasaya Kuzey Irak'tan aktarılmış henüz bir petrol olmadığını, herhangi bir satış gerçekleşmediğini belirterek, "Bütün altyapıyı hazırlamış durumdayız, testleri aynı şekilde geçirmiş durumdayız ve gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz" dedi.

Yıldız, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve beraberindeki heyeti bakanlıkta kabul etti.

Bakan Yıldız, basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Yıldız, "en son akaryakıt zamlarının ardından döviz fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak enerji kalemlerinde bir indirime gidilmesi söz konusu olabilir mi" sorusuna, "Pardon, indirim dediniz" karşılığını verdi.

Dövizin henüz stabil hale gelmediğini ifade eden Yıldız, Merkez Bankası ve Fed'in son kararlarıyla dövizin önce bir düşüş yaşadığını, sonra tekrar yükseldiğini söyledi.

Siyasi gerekçeler ve Fed kararıyla artan döviz fiyatlarının benzer gerekçelerle düşeceğini anlatan Yıldız, Fed'in etkisinin uzun vadeli, siyasi gerekçelerin ise kısa vadeli göründüğünü belirtti.

Yıldız, "Ben doların gerçek değeri olan 2,10'lar seviyesini mutlaka bulması gerektiği kanaatindeyim. Dövizin mutlaka gerçek değerine küçülmesi gerekiyor" diye konuştu.

Enerji maliyetlerine karşı direndiklerini ifade eden Yıldız, "Maliyetlerimizin arttığı kesin ve Tahran'a gitmeden önceki maliyetler cidden beni sıkıntıya sokmuştu. İnşallah son gelişmelerle beraber döviz fiyatlarının, dolar fiyatlarının biraz daha gevşer kanaatindeyim. Her ne kadar dünyadaki olumsuz iklim şartlarına rağmen para politikalarında ki iklim şartlarına rağmen biz bunu vatandaşlarımıza, sanayicimize yansıtmamak için çaba gösteriyoruz. Şubat ayı itibariyle de dövizdeki artışları inşallah maliyetleri yansıtmayacağız" dedi.

Bir soru üzerine, temaslarda bulunmak üzere Kıbrıs'a gideceğini belirten Yıldız, "Kıbrıs'ın tamamıyla alakalı bir enerji master planını tekrar yeni Başbakan ve değerli mevkidaşlarımla konuşma imkanımız olacak. Dolayısıyla Türkiye temel politika ve stratejilerini kesintisiz olarak devam ettirecek" diye konuştu.

Kuzey Irak petrollerinin Türkiye üzerinden uluslararası piyasaya aktarılması konusundaki soruları da yanıtlayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Yanlış anlamalar olmasın diye tekrar söylüyorum, uluslararası piyasaya Kuzey Irak'tan aktarılmış henüz bir petrol yoktur, yani bir satış gerçekleşmemiştir. Bunun üzerinde gerek Bağdat'ın gerekse Erbil'in herhangi bir tereddüt yaşamamasını özellikle söylüyorum. Çünkü bizim Bağdat'taki konuşmamızda mutlaka burada Bağdat'tan yetkililerin bulunacağını söylemiştik. Bunlarla alakalı tabii ki geçen hafta Bağdat'tan da arkadaşlarımız geldiler, teknik düzeyde görüşmelerini yaptılar, devam ediyorlar. Asıl top Erbil ile Bağdat arasında kurulan komitededir ve onların vereceği kararlardadır. Bütün altyapıyı hazırlamış durumdayız, testleri aynı şekilde geçirmiş durumdayız ve gelişmeleri hep beraber izleyeceğiz."

"Bağdat'ın onayı olmaksızın bu yapılabilir mi" yönündeki değerlendirmeleri de anımsatan Yıldız, "Biz de onay yerine rıza ara dedik. Diplomasiyi bilenler bunun ne anlama geldiğini çok iyi bilirler. Başında ne söylemişsek o cümlelere aynı şekilde sadığız" dedi.

AA