Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Altın New York'ta, düşen hisse senetlerinin altına yönelik güvenli liman alımlarını artırmasının, Asya'da azalan fiziki alımlara ağır basması sonrası, son bir haftanın en düşük seviyesinden yükseldi ve Aralık ayından bu yana ilk haftalık kaybını daralttı.

Altın dün yüzde 1.6 ile 19 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve ons başına 1,237.50 dolar ile bir haftanın en düşük seviyesine indi. ABD ekonomisi, dün açıklanan veriye göre, dördüncü çeyrekte yüzde 3.2 genişledi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre de büyümenin yüzde 3.2 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Altın bu ay halen, Bloomberg Dolar Endeksi'ndeki yüzde 1.2'lik ve Bloomberg ABD Hazine Tahvilleri Endeksi'ndeki yüzde 1.6'lık yükselişten daha fazla getiri sağlamış durumda.

Altın geçen yıl yüzde 28 düşerek 1981'den bu yana en kötü yıllık performansını gerçekleştirdi ve Fed 29 Ocak'ta, aylık varlık alımlarını daha da azaltacağını kaydetti. Düşük fiyatlardan dolayı artan fiziki talep, altının 31 Aralık'ta gördüğü altı ayın en düşük seviyesi olan 1,181.40 dolardan sıçrama yapmasına yardımcı oldu. Küresel hisse senetleri bugün Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine yaklaştı ve gelişen ülke para birimleri değer kaybetti.

Cenevre'de altın rafinerisi MKS (Switzerland) SA'nın Döviz ve metal işlemleri müdürü Bernard Sin, "Hisse senedi piyasası kötü seyrediyor ve bu durum güvenli liman alımlarını getiriyor," dedi ve fiziki talep yok ve Asya'daki tatiller altının yönünü sınırlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 yükselerek, New York saati ile 07:58'de, ons başına 1,247.70 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.3 ile 20 Aralık'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve Ağustos ayından bu yanaki ilk aylık kazancını yüzde 3.8'e daralttı. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sıarda, son 100 günün ortalamasının yüzde 9 altındaydı. Spot altın yüzde 0.4 kazançla ons başına 1,248.93 dolara ulaştı.

Gelişen Piyasalar

Altın bu haftanın başında, gelişen piyasalardaki satış dalgasının metale yönelik güvenli liman talebini güçlendirmesi sonucu değer kazandı. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları halen, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ekim 2009'dan bu yana gördüğü en düşük seviyesnin yakınında.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 1 yükselerek ons başına 19.32 dolara çıktı. Metal dün 18.97 ile bu yılın en düşük seviyesine indi. Mart vadeli palladyum yüzde 0.1 kazançla ons başına 707.60 dolara ulaştı. Metal erken saatlerde, altı gün ard arda düştükten sonra, 702.85 dolar ile son bir ayın en düşük seviyesine indi. Nisan vadeli platin, ons başına 1,377.30 dolar ile 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra yüzde 0.2 yükselerek 1,384.60 dolara geldi.

Dünya arzının yüzde 70'ini karşılayan Güney Afrika'daki platin madenlerinde üretim, maden işçileri sendikası Association of Mineworkers and Construction Union'ın, Anglo American Platinum, Impala Platinum Holdings Ltd. ve Lonmin Plc'deki üyelerine 23 Ocak'ta greve çıkma çağrtısında bulunmasının ardından durdu. National Union of Metalworkers of South Africa, dün Anglo American'a 3 Şubat'ta greve çıkacaklarını bildirdi.

Platin fiyatları, kısmen maden şirketlerinin üretim kayıplarını karşılama için stokları artırdığına ilişkin spekülasyondan dolayı düştü. Johannesburg merkezli Anglo American ve Impala'nın sözcüleri, müşteri siparişlerinin altı ila sekiz hafta daha karşılanabileceğini bildirdi.

(15:50'de güncellendi)