Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HSBC Çin İmalat PMI verisinin ardından açıklanan Çin'in resmi imalat endeksi de, üretim ve siparişlerdeki yavaşlamanın etkisiyle 6 ayın en düşüğüne işaret etti. Resmi imalat endeksi, hükümetin, dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki fazla kredileri kontrol etme çabalarının, büyümeyi soğutacağı sinyallerine bir yenisini daha ekledi.

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu ve resmi istatistik kurumunun açıkladığı satın alma yöneticileri imalat endeki 50.5 puan ile Aralık'taki 51 puanın altında geldi, ancak HSBC Çin İmalat Endeksi gibi daralmaya işaret etmedi.

Komünist Parti liderleri 6 trilyon dolar büyüklüğündeki gölge bankacılık sektörünü kontrol altına almaya çalışır ve bankalararası borçlanma maliyetleri artarken, anket istihdam ve ihracat siparişlerinde daralma göstererek, daha derin bir yavaşlama riskini güçlendirdi.

Artan para piyasası oranlarının belirsizliği artırdığını ve sanayi sektöründeki güveni olumsuz etkilediğini belirten Hong Kong'taki Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'nın baş Çin ekonomisti Liu Li-Gang, merkez bankasının gölge bankacılık ile finansal istikrarı koruma arasında bir denge kurmasının gerektiğini söyledi.