Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomi dünyası Fed Başkanı olan Janet Yellen’dan boşalacak olan başkan yardımcılığı görevine Stanley Fischer’ın getirilmesiyle ‘rüya takım’ oluştuğundan bahsediyor.  

Fed'in ilk kadın başkanı Yellen'ın döneminde en çok yeni başkanın para politikalarında değişiklik yapıp yapmayacağı merak edilirken, uzmanlar Fed’in tahvil alım programının faydalarının zararından fazla olduğunu söyleyerek savunuyor. Uzmanlar Yellen’ın Bernanke dönemi politikalarına devam edeceği konusunda hemfikir olsalar da, “Ciddi değişim olmasa da her başkanın dönemi bir öncekinden farklı olur” yorumunu yapıyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, “Eski Fed Başkanı Paul Volcker enflasyonla savaşla damga vurmuştu, Alan Greenspan liberalizasyonla, Ben Bernanke de konut balonunun patlaması ve resesyonla savaştı” diyerek, “Yellen da Fed bilançosunun küçültülmesinden ve enflasyonun normal seviyelerinde dönmesini sağlamaktan sorumlu olacak” değerlendirmesini bulundu.

Piyasa dostu ‘güvercin’ kanatta anılan Yellen’ın sanılanın aksine tam bir realist olduğunu ve Paul Volcker’dan bu yana Fed’e başkanlık eden ikinci demokrat olduğunu kaydeden Manukyan, “Yellen, piyasa dostu olarak anılsa da açıklamalarına baktığımızda çok daha şahin bir tavır içinde olduğunu görüyoruz. Şu anda ivedi bir enflasyon riski olmadığından güvercin gibi algılanması ve davranması normal” diye konuşuyor.

Öte yandan Yellen’ın faizlerle ilgili alacağı kararlar gelişmekte olan ülkelerin de kaderini belirliyor. Uzmanlar, ABD ekonomisinin 2014’te hızlı toparlanması durumunda çekirdek enflasyon yüzde 1,5 geçer ve faiz artırma beklentisi öne çekilebileceğini, fakat bunun da gelişmekte olan ülke piyasalarında yeniden baskı oluşturacağını düşünüyor.

Yellen’ın zamanında Borsa risklerini önceden kestirdiğini belirten ekonomi profesörü Den Haan de, daha önce ülkenin bir mali krize doğru gittiğini fark eden kadın başkanın malî sektöre karşı oldukça sert olacağı görüşünde.

Haan, konuşmalarında Yellen’ın işsizliği sıkça dile getirdiğini belirterek, Yellen’ın muhtemelen sadece enflasyona odaklanmayacağı ve işsizliğe de çok önem vereceğini belirtiyor.