Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin 2008'den bu yanaki en kötü yıl başlangıcını yapması üzerine Uluslararası Para Fonu (IMF), bazı gelişmekte olan ülkelerin temellerini güçlendirici adımlar atması gerektiğini söyledi.

E-posta yoluyla açıklama yayınlanan IMF, çalkantıların, merkez bankalarının uluslararası sermaye piyasalarındaki likidite şartlarına karşı dikkatli olma gereksinimine dikkat çektiğini belirtti.

IMF açıklamasında, “Her ne kadar gelişen piyasalardaki satış dalgasında tek bir neden söylemek zor olsa da baş gösteren hareket, küresel ekonomideki zorluklar, yavaşlayan büyümeler ve emtia fiyatları bazı ülkelerin ne kadar zor durumlara düştüğünü gösteriyor" ifadelerini yer verildi.

IMF, bazı ülkelerde siyasi güvenirlik adına acil adımların atılması gerektiğinin altını çizerken, ekonomi politikalarında da köklü değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.

Likiditenin azalacağı endişesi üzerine yüksek cari açığı ve dış finansman bağımlılığı olan ülkeler son dönemdeki dalgalanmadan daha fazla etkilendi. Çin'de imalattaki düşüş, Fed'in tahvil alımlarını azaltması ve Ukrayna'daki siyasi huzursuzluğun artmasının etkisiyle dünya genelinde Ocak'ta hisselerin değerinden 1.8 trilyon dolar silindi. Rus ekonomisi 2013'te önceki yılın yarı hızında büyüyerek, yatırımlardaki düşüşün etkisiyle tahminlerin altında kaldı.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew cuma günü ABD'nin gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Uygulamaya konulan politikalar bakımından farklı ülkelerdeki ayrışmaya dikkat çeken Lew, "Durumu izliyoruz ve bu ülkelerin her birinde içindeki bulundukları durumdan çıkmayı başarıyor" dedi.