Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici harcamalarının artması ve Avrupa'nın 2 yıldır devam eden kademeli toparlanmasının, Çin'deki yavaşlamayı gölgelemesiyle, dünya genelinde kurumsal kazançların bu yıl hızlanmaya hazırlanıyor.

Dünya genelinde tüketici, sağlık, sanayi ve güvenlik ürünleri üreten 3M Corp., ABD'deki satışlarının ikiye katlanabileceğini, Batı Avrupa'da da taleplerin ilerleme kaydettiğini söyledi. Zayıf yenin Toyota Motor Corp. gibi şirketlere yardımcı olmasıyla Japonya'daki şirketlerin kazançlarının önümüzdeki mali yılda yüzde 9 artabileceği tahmin ediliyor. Fransız otomobil üreticisi Renault SA'nın bile Avrupa'da otomobil satışlarındaki sıçramanın etkisiyle kazançlarının 3 yıldır devam eden düşüşten toparlanarak geri sıçraması bekleniyor.

Bu seferki toparlanmanın küresel çapta senkronize bir toparlanma olduğunu söyleyen Wells Capital Management'ın baş yatırım stratejisti James Paulsen, "Tarihi standartlara göre yavaş olmasına rağmen, bu toparlanma konusunda iyimserim" diye konuştu.

Paulsle, ABD ve Avrupa'nın, ılımlı olmasına rağmen aynı anda büyümeye geçmesinin, şirket kazançları için olumlu bir değişiklik olduğunu söyledi. ABD ekonomisinin yüzde 2.8 ile 2012'dekine eşit ve 2005'ten bu yanaki en hızlı büyümesini kaydedeceği öngörülürken, Euro Bölgesi'nin de 2011'den bu yana büyüyeceği tahmin ediliyor. Amerikalı perakendeciler, düşük gelirli ailelerin harcamalarını azaltmasından olumsuz etkilense de, otomobil üreticileri 2007'den bu yana ilk kez ABD'de 16 milyon otomobil satışı bekliyor.

Avrupa'daki otomobil satışlarının da 5 yıl süren düşüşün ardından iyileşeceğini öngören Renault'nun CEO'su Carlos Ghosn, "Önümüzdeki yıllarda yüzde 1 ila 3 büyüyerek, yavaş yavaş büyümeye geçeceğiz" dedi.