Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in yeni Türkiye Baş Analisti Alpona Banerji, "Şu anda, hükümetin güçlü bilanço tablosu ve bundan kaynaklanan şokları absorbe kapasitesi, mevcut siyasi ve ekonomik rüzgarlara karşı önemli bir hafifletici, etki azaltıcı imkan sunmaktadır" dedi.

Moody's'in uzun yıllardır Türkiye analisti olan Sarah Carlson'ın görevini yakın zamanda devrettiği Banerji Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini ilk kez Anadolu Ajansı'na yaptı.

Banerji, "Türkiye'nin Baa3 olan ülke reytingi belli bir seviyedeki siyasi belirsizliği ve bunun kurumlar üzerindeki etkisini zaten içermektedir. Türkiye'nin reytingi sermaye akımlarına olan bağımlılığın gösterdiği yüksek dışsal kırılganlıkları da tanımlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin Banerji, "Şu anda, hükümetin güçlü bilanço tablosu ve bundan kaynaklanan şokları absorbe kapasitesi mevcut siyasi ve ekonomik rüzgarlara karşı önemli bir hafifletici, etki azaltıcı imkan sunmaktadır. Buna rağmen, siyasi ve ekonomik gerilimde, merkezi durum senaryomuzun öngördüğünün ötesinde ekonomiyi ve mali ölçüleri etkileyebilecek bir artış, reyting üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturabilir" değerlendirmesini yaptı.

- "Büyüme görünümü olumsuz yönde etkilenecek"

Merkez Bankası'nın geçen haftaki faiz artışı kararının Türkiye'nin bu yıl için ekonomik büyüme görünümüne olası etkilerini de değerlendiren Banerji, "Türkiye'nin 2014 yılı için ekonomik büyüme görünümü, zayıflayan Türk Lirası ve dikkate değer oranda faiz artışının oluşturduğu ortamdan olumsuz yönde etkilenecek" öngörüsünde bulundu.

Alpona Banerji, "Buna rağmen, Moody's Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik büyümesini yüzde 3 olarak tahmin etmektedir. Büyüme öngörümüz, ilerideki parasal sıkılaştırmalara ve Türkiye'nin politik türbülansının süresine dair hassasiyetini sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

- "Avrupa'daki ekonomik iyileşme Türkiye'nin ekonomik büyümesine etki edebilecek faktörlerden biri"

Türkiye'nin bu yılki ekonomik büyüme görünümüne etki edebilecek faktörlerden birinin de Avrupa'daki ekonomik iyileşme olduğunu vurgulayan Banerji, "Türkiye'nin ekonomik büyümesi Türkiye'nin başlıca ticaret ortağı olan Avro Bölgesi'nde beklenen ekonomik iyileşmeden yararlanabilir" dedi.

Moody's'in geçen hafta cuma günü yaptığı yazılı açıklamada da, "Merkez Bankası'nın parasal sıkılaştırması Dövizde kur baskısını hafifletecektir. Merkez Bankası'nın dikkate değer parasal sıkılaştırması kur oynaklığını azaltabilir ve Türk Lirası'nı savunmak için kullanılan döviz rezervlerinin tüketilmesini yavaşlatabilir. Dolayısıyla, ülke kredibilitesi üzerindeki baskıların bir kısmı hafifleyebilir" denilmişti.

AA