Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiliz Financial Times gazetesinden Gavyn Davis'e göre, Fed'in parasal genişleme programıyla kredilerin arttığı ve cari açığın yüksek olduğu Hindistan, Endonezya, Brezilya, Türkiye ve Güney Afrika'nın içinde yer aldığı "Kırılgan 5'li" grubu, Arjantin, Rusya ve Şili'nin de eklenmesiyle "Kırılgan 8'li" oldu.

Bu ülkelerin aslında çok farklı özelliklere sahip olduğuna dikkat çeken Davis, ortak noktalarının ise, Fed'in QE azaltımıyla finanse edilmesi daha da zorlaşan ve iyileştirilmesi gereken ödemeler dengesi pozisyonları olduğunu söyledi.

Kırılgan 8'li, şu anki durumlarından ötürü Fed'i ve Washington'ı suçlasa da, Financial Times, bozulmanın aslında bu ülkelerin çoğunun düşük reel kur, yüksek reel faiz, mali sıkılaştırma ve yapısal reform gibi tüm zorlu politika adımlarını aynı atmalarının gerekmesinden kaynaklandığını savunuyor.

Davis, "kırılgan 8'li"nin ekonomik sorunlarının, kendi içlerinde olarak algılandığına ve siyasi sistemlerinin gerekli politika düzenlemelerini yapma yeteneğine ilişkin şüphlerin olduğuna dikkat çekiyor.