Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de imalatın 6 ayın en düşük düzeyine gerilemesi ile gelişen piyasa hisseleri değer kaybederek, 2009'dan bu yanaki en kötü yıl başlangıcındaki kayıplarını genişletti. Türk lirası enflasyon artışıyla zayıflarken, güç kaybeden ihracat Güney Kore wonuna baskı yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 kayıpla Londra saatiyle 12:23'te 933.46 puana indi. Hyundai Mipo Dockyard Co., Güney Kore'de ihracatın geçtiğimiz ay yüzde 0.2 daralmasıyla yüzde 7.8 değer kaybetti. WOn, 29 Ocak'taki kapanışından yüzde 1.4 zayıflarken, Türk lirası dolar karşısında yüzde 1 kadar kaybetti. Çin'de finansal piyasalar Çin Yeni Yılı tatilinden ötürü kapalıyken, Hindistan ve Macaristan hisseleri en az yüzde 1.5 düştü.

Çin'de resmi Satın Alma Yöneticileri İmalat Endeksi Ocak'ta düşüş kaydederek, hükümetin aşırı krediyi kontrollerinin büyümeyi yavaşlatacağı sinyallerini destekledi. Fed'in tahvil alımı azaltımına devam etmesiyle, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi geçtiğimiz ay yüzde 6.6 kayıpla 2009'dan bu yana en kötü Ocak ayını kaydetti.

"Biraz belirsizlik yaşıyoruz," diyen Londra merkezli Capital Economics Ltd'nin gelişen piyasalar şef ekonomisti Neil Shearing, "Gelişen Avrupa'nın bazı bölgelerinde imalat güçleniyorken, Çin'de zayıflıyor. Bütün bu satışlarda, farklılaştırma anahtar.

(15:45'te güncellendi)