Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekonomik ve Sosyal Göstergeler Daire Başkanı Esengül Tanrıkulu, "2014 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetine boş DVD, tablet bilgisayar ve umreye gidiş ücreti eklendi. Boş CD, pirinç unu, elektrikli el süpürgesi ve MP3 çalar endeksten çıkarıldı" dedi.

Tanrıkulu, TÜİK Konsey Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, TÜFE hesaplamalarında yapılan değişiklikler hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Değişiklikle endeks sepetinin kapsamının ve ağırlık yapısının güncellendiğini belirten Tanrıkulu, tüketimde önemini yitiren mal ve hizmetlerin sepetten çıkarılarak, önem kazananların sepete dahil edildiğini söyledi.

TÜFE'nin hesaplanmasında kullanılan ana grup ağırlıkları hakkında bilgi veren Tanrıkulu, ana gruptaki maddelerin paylarının yeniden düzenlendiğini ifade etti.

TÜFE sepetindeki en ağırlıklı ilk 20 maddenin sepetin toplam ağırlığının yüzde 49,5'ini oluşturduğunu belirten Tanrıkulu, ilk 50 maddenin ise sepetin yüzde 60,8'ini oluşturduğunu kaydetti.

Endeks sepetine yeni eklenen ve çıkarılan maddelere değinen Tanrıkulu, "2014 TÜFE sepetinde boş DVD, tablet bilgisayar ve umreye gidiş ücreti eklendi. Boş CD, pirinç unu, elektrikli el süpürgesi ve MP3 çalar endeksten çıkarıldı" diye konuştu.

- Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi-

TÜİK Kısa Dönemli İş İstatistikleri Daire Başkanı Bünyamin Emirosman da Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) hakkında bilgi verdi.

Avrupa Birliğine (AB) uyum kapsamında böyle bir çalışmayı hayata geçirdiklerini anlatan Emirosman, Yİ-ÜFE'nin, sanayi kapsamındaki üreticilerin yurt içi piyasa için ürettikleri ürünlerinin fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak ölçen bir fiyat endeksi olduğuna dikkati çekti.

Emirosman, Yİ-ÜFE'nin 425 ürün, bin 889 işyeri ve 4 bin 765 fiyatı kapsadığını ifade etti.

Yaptıkları çalışmayla "Tarım Ürünleri ÜFE" başlığı altında yeni bir endeks oluşturduklarını belirten Emirosman, bu kapsamda ilk endeksin 14 Şubat'ta yayımlanacağını bildirdi.

Söz konusu endekse ilişkin, karışıklığın ortadan kaldırılması için rehber hazırladıklarını kaydeden Emirosman, rehberde fiyat ve değer güncellemelerinin nasıl yapıldığı ile kapsam ve sınıflama bilgilerinin yer aldığını sözlerine ekledi.

- Hanehalkı İşgücü Araştırması-

TÜİK İşgücü ve Yaşam Koşulları Daire Başkanı Meral Daşkıran da Hanehalkı İşgücü Araştırmasında yapılan değişiklikleri anlattı.

Daşkıran, yapılan değişiklerle söz konusu anketin her hafta uygulanacağını belirterek, iş arama süresinde Eurostat kriterlerine uyum sağlanacağına işaret etti.

Anketin haftalık olarak uygulanmasıyla mevsimsel değişimlerin daha rahat yakalanabileceğine dikkati çeken Daşkıran, "AB standartlarına alan uygulaması boyutuyla da tam uyum sağlanacak. Elde edilen tahminler seçilmiş bir zaman dilimi yerine, tüm dönemdeki ya da yılda durumu yansıtacak" ifadelerini kullandı.

Mevcut çalışmada işsizlik tanımı için iş arama süresinin son 3 ay olduğunu anımsan Daşkıran, yeni uygulamada ise Eurostat'ın işsizlik kriteriyle uyumlu olarak son 4 haftanın temel alınacağını söyledi.

Daşkıran, 2014 yılından itibaren kent ve kır düzeyinde tahminlerin verilmeyeceğini kaydetti.

AA