Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, "Türkiye'nin parasal sıkılaştırması, bankaların kredi notu açısından negatif unsur oluşturmaktadır" dedi.

Moody's'ten yapılan yazılı açıklamada TCMB'nin geçen haftaki faiz artışının Türk bankacılık sistemi üzerindeki olası etkilerine değinilerek, "Faizlerdeki artışın, 2014'te daha yüksek yerel borçlanma maliyetlerine, Türkiye'nin ekonomik büyümesinde yavaşlamaya ve buna bağlı olarak bankaların karlılık ve varlık kalitelerinin baskılanmasına neden olmasını bekliyoruz. Bu durumun bankaların kredi notu üzerindeki etkisi negatiftir" ifadeleri kullanıldı.

Faiz oranlarındaki ani artıştan kaynaklanan, borçlananların yeniden finansman riskinde yaşanan keskin artışın, bankaların varlık kalitelerini de negatif olarak etkileyeceği belirtilen açıklamada, "Orta ve küçük ölçekli şirketlere verilen teminatsız tüketici kredileri daha kısa vadeli olmaları ve dalgalı faiz oranları sebebiyle en yüksek riske sahip" denildi.

Genel olarak Türk bankacılık sisteminde krediler portföyünün son üç yıl içerisinde yaklaşık iki kat artış kaydettiği dile getirilen açıklamada, "Bu, faiz oranı şoklarının bu ölçekte ilk testi. Daha sıkı para politikası Türkiye'nin 2014'te yüzde 3 olarak öngördüğümüz ekonomik büyümesinin üzerinde aşağı yönlü riskleri artırmaktadır" değerlendirmesine yer verildi.

Şirket borçlanmalarının halihazırda yaklaşık yüzde 50'sinin Döviz cinsinden yapıldığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu döviz kredilerinin ve kurumsal borçluların geri ödeme kapasitesi, TL'de devam eden değer kaybından olumsuz yönde etkilenecektir. Biz, parasal sıkılaştırmadan kaynaklı Türkiye'nin ekonomik büyümesindeki risklerin var olan kredilerin kalitesine zarar vermesini ve kredi büyümesi imkanlarını sınırlamasını bekliyoruz. Buna rağmen, Türk bankaları 2008'den itibaren bölgesel ve küresel rakipleri arasında en güçlü karlılık göstergelerine sahip olanlar arasında yer almaktadır."

Moody's'in İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyelerine ilişkin olarak yayımladığı raporda ise, "Türkiye'nin parasal sıkılaştırması İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri'nin kredi notu için negatif unsurdur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin artan borç maliyetleri sebebiyle yüksek baskı ile karşılaşmasını bekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise kur oynaklığına daha ılımlı oranda maruz kalsa da olumsuz olarak etkilenecek" öngörülerine yer verildi.

AA