Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti öncesinde havalimanında açıklamalarda bulunurken, ekonomide "B planı" açıklamasının yanlış anlaşıldığını ifade etti.

Erdoğan, Almanya'ya gerçekleştireceği çalışma ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İran ziyareti dönüşünde ekonomide A, B, C paketleri ve bu kapsamda alışılmadık bazı önlemler alınabileceğini söylediği hatırlatılarak sorulan bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye-İran arasındaki süreçte önlemler diye bir şey söz konusu değil, sadece İran'a yönelik yaptırımlar söz konusu. Bu yaptırımlar içerisinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi mensubu ülkelerin bazılarının bunları rahatlıkla aştığını görüyoruz ama bazı ülkeler için ise çok farklı, değişik yollarla engellenebiliyor. 2012 dış ticaret hacmine baktığımız zaman İran'la aramızdaki dış ticaret hacmimiz, 21,5 milyar dolara ulaşmıştır. Fakat 2013'te yüzde 35 gerilemeyle, yaptırımlar sebebiyle çok ciddi bir düşüşle, 13,5 milyar dolar gibi bir seviyeye geriledi. Türkiye-İran olarak siyasi irademiz, 2015 sonu itibariyle bu rakamı 30 milyar dolara çıkarmak. Bu ziyaretimde, bu iradeyi gerek Sayın Ruhani ile yaptığımız görüşmede, gerek Sayın Başbakanla yaptığımız görüşmede çok açık, net gördük. Yaptığımız 4 anlaşmada da bunu teyit eden yaklaşımlar söz konusu.

Bizim gerek şu anda Türkiye-İran arasındaki petrol ithali, gerekse doğalgaz ithalimiz ve bunun yanında da tabii doğalgaz ve petroldeki yeni fiyat ayarlamaları hususunda, enerji bakanlarımız görüşmelerini çalışmalarını yapacak. Buralarda eğer bir anlaşmaya varılması halinde, inanıyoruz ki bu ticaret hacmimiz süratle daha da artabilecektir. Bunun yanında çok farklı bizim onlara verebileceğimiz ürünlerimiz var. Bu ürünlerle ilgili vergiler noktasında arkadaşlarımız karşılıklı olarak, özellikle ekonomi bakanlarımız çalışmalarını yaptılar. Vergilerde karşılıklı bazı indirimlere gitmek suretiyle yani kazan-kazan esasına dayalı olarak, o zaman bizim ihracatımızda ve ithalatımızda tabii ki bu kalemlerin sayısı daha da artacaktır. İnanıyorum ki şu anda arkadaşlarımızın gerek Karma Ekonomik Komisyon başkanlarımız gerekse Tercihli Ticaret Anlaşması'nı imzaladığımız için tabii burada ciddi bir sıçrama başlayacak. Serbest ticaret bölgeleriyle ilgili ayrıca bir adım atma kararını verdik. Bunlar aramızdaki ilişkileri inanıyorum ki çok çok olumlu istikamette etkileyecektir."

Erdoğan gazetecinin, "Alışılmadık önlemler, Türkiye ekonomisine ilişkin algılandı" şeklindeki ifadesi üzerine, "Bunlar yanlış anlaşıldı" dedi.

Erdoğan, Almanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin giderek genişlediğini belirtirken, Ocak-Kasım döneminde 34 milyar euro ticaret gerçekleştiğini ve ticaret hacminin 2013 için 36 milyar euroya ulaşacağını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) tam üyelik görüşmeleri için Almanya'dan destek isteyeceğini dile getiren Erdoğan, "AB üyeliği konusunda güçlü irademiz sürüyor" dedi ve vize muafiyeti konusunu kısa sürede aşmayı umduklarını belirtti. Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bölgesel konuları da görüşeceklerini hatırlattı.