Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de ISM imalat sanayi endeksi, Aralık ayındaki 56.5 puandan, Ocak ayında 51.3'e geriledi. 50 puanın üstündeki veriler genişlemeye işaret ediyor.

Bloomberg anketine katılan 85 ekonomistin tahminlerinin medyanı, endeksin 56'ya gerileyeceği yönündeydi. Tahminler 54 ile 57.5 puan aralığında değişti. İmalat ABD ekonomisinin yüzde 12'sine tekabül ediyor. Sanayi endeksi 2013'ün tamamı için 53.9 puan ortalamasında seyretti.

Dünya genelinde geçen ay karışık bir imalat büyümesi kaydedildi. Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de imalatın 6 ayın en düşük düzeyine gerilemesi hükümetin fazla kredileri kontrol etme çabalarının, büyümeyi soğutacağı sinyallerine bir yenisini daha ekledi. Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu ve resmi istatistik kurumunun açıkladığı satın alma yöneticileri imalat endeki 50.5 puan ile Aralık'taki 51 puanın altında geldi, ancak HSBC Çin İmalat Endeksi gibi daralmaya işaret etmedi.

İngiltere'de imalat ekonomistlerin beklentilerinin altında yükseldi. Markit Economics'in bugün Londra'da açıkladığı verilerde, imalat endeksi bir önceki ayın 56.7 puanından Aralık'ta 57.2 puana çıktı. 32 ekonomistin katıldığı anketteki medyan tahmin 57.3 puan olarak gerçekleşmişti.

Almanya ve Fransa'nın öncülüğünde, Euro Bölgesi'nde imalat geçen ay tahminlerin üstünde yükseldi. Markit endeksi Aralık ayındaki 52.7 puandan 54 puana çıktı. Markit'in öncü tahmini Ocak ayı için 53.9 puan olarak kaydedilmişti.