Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'da yer alan habere göre, İran ile ekonomik ilişkileri geliştirmek için Fransa'nın önde gelen şirketlerinin temsilci ve yöneticilerinden oluşan 140 kişilik bir heyetle Tahran'a gelen Fransa Otomotiv Sanayicileri Birliği Başkanı Patrick Blain, İran Ticaret Odası'nda İranlı iş adamları ile bir araya geldi.

İran ile Fransa arasındaki ticari işbirlikleri hakkında açıklamalarda bulunan Blain, "Küresel koşullar İran'ın lehine değişiyor. Bu nedenle başkanlık ettiğim heyetteki dostlarım Tahran ile ticari ilişkilerde yeni bir başlangıç yapmayı istiyorlar" dedi.

"İşbirliği sürecinde iyileşmeler olacak ancak devam eden nükleer müzakerelerin sonucunu bekleyeceğiz" diyen Blain, Fransız heyetinde yer alan temsilci ve yöneticilerin tümünün İran pazarına tekrar dönmek istediklerini, bu nedenle uluslararası koşulları yakından takip ettiklerini ifade etti.

Öte yandan İran Yatırım, Teknik ve Ekonomik Teşvik Daire Başkanı Behruz Alişiri, Fransız şirket yöneticileriyle yaptığı görüşmelerin ardından, "ABD ve Avrupalı şirketlerin İran'da faaliyette bulunmaları konusunda hiçbir sınırlama olmadığını" ifade etti.

Son aylarda bir çok Avrupalı şirketle görüşmeler gerçekleştirildiğini ve ABD'li şirketlerden mesajlar aldıklarını belirten Alişiri, İran'ın yabancı yatırımcılarla arasında kalıcı ekonomik ilişkiler oluşturmayı hedeflediğini ve bu alanda hiçbir sınırlama olmadığını söyledi.

İran ile ilişkilerini kesen yabancı şirketlerin zarara uğradığına işaret eden Alişiri, şu açıklamalarda bulundu:

"Tüm yabancı şirketler gibi Fransızlar da büyük ekonomik kapasiteye sahip İran pazarına geri dönmek istiyor. Halihazırda bir çok şirket ve uluslararası mali kuruluşlar İran pazarına dönmek istediklerini belirtti. Bunun nedeni de İran pazarından çıktıktan sonra Renault ve Peugeot gibi büyük şirketlerin dahi zarar etmesi."

Tahran'da bulunan ve yaklaşık 140 şirket temsilcisi ve yöneticisinden oluşan Fransız heyette, sanayi, otomotiv, petrol, doğalgaz ve petrokimya gibi bir çok alanda faaliyet gösteren şirketlerin temsilcilerinin yer aldığını kaydeden Alişiri, İran pazarına geri dönmek isteyen yabancı yatırımcılara, ülkeler arasındaki ekonomik işbirliklerinin siyasi meselelerle karıştırılmaması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

İran Ticaret, Sanayi ve Maden Bakanı ile görüşmeleri beklenen Fransa Otomotiv Sanayicileri Birliği Başkanı Patrick Blain başkanlığındaki heyette, Total, Alstom, telekom grubu Orange ve Renault gibi birçok büyük Fransız şirketin temsilcileri bulunuyor.

AA