Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Batı Teksas ham petrolü (WTI) ve Avrupa gösterge petrolü Brent arasındaki fark, soğuk havalar ve yeni boru hattının ABD fiyatlarını desteklemesi ve gelişen ülkelerdeki ekonomik büyüme yavaşlamasının Brent'i olumsuz etkilemesi ile, son dört ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrol üst üste üçüncü günde de düşerek, son üç ayın en düşük gün içi seviyesine geriledi. Avrupa gösterge petrolü ile WTI arasındaki fark dün 9.61 dolarken, bugün 8.94 dolara kadar geriledi. Fark dün 8.06 dolar ile 18 Ekim'den bu yana en düşüğü görmüştü.

Citigroup Inc.'in açıklamasına göre, Çin'deki sıkılaşan kredi şartları ülkedeki petrol kullanımını azaltabilir ve bu yılın yarısına yakın bir sürenin küresel petrol talebini tehdit edebilir.

Yetkililerin açıklamalarına göre, Boston ve New York gibi şehirlerde kar yağışı bugün akşam saatlerinde tekrar başlayacak. Bloomberg anketine göre, ABD'nin motorin ve ısıtma yakıtı gibi üretimlerinin geçtiğimiz hafta yüzde 2.2 gerilediği tahmin ediliyor. Çin'de büyümenin yavaşlaması ve Tayland'tan Ukrayna'ya gelişen ülkelerdeki hükümet karşıtı protestolarla, dünya çapında hisselerden yüzde 2.9 trilyona yakın bir çıkış yaşandı.

Frankfurt'ta bulunan Commerzbank AG analistlerinden Carsten Fritsch, "Petrol fiyatları, finansal piyasalardaki dalgalanmaları daha fazla görmezden gelemiyor. WTI, stokları eriten hatta daha da azaltacak olan soğuk havalardan destek buluyor" ifadelerini kullandı.

Mart vadeli Brent petrolün varil fiyatı 53 sent, yani yüzde 0.5 kadar gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 105.49 dolar oldu. Brent dün 106.04 dolar ile 12 Kasım'dan bu yana en düşüğe gerilemişti.

Mart vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise 51 sent kadar yükselerek Nymex elektronik işlemlerde New York saati ile 13:32'de 96.59 dolar oldu. WTI dün 1.06 dolar düşüşle 96.43 dolar ile 27 Ocak'tan bu yana en düşüğe gerilemişti. Fiyatlar bu yıl genelinde yüzde 1.8 geriledi. Tüm WTI kontratlarında işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 43 aşağısında seyretti.

(16:40'ta güncellendi)