Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Japonya hisse senetlerinin sekiz ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, New York açılışı sonrası spot endeksin Haziran ayından bu yana en hızlı düşüşünün ardından sıçrama yapabileceğini işaret ederken, ABD Hazine tahvilleri geri çekildi ve Güney Afrika randı gelişen ülke para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.8 kadar düştükten sonra, New York saati ile 08:19'da yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Japonya'da Topix Endeksi yüzde 4.8 düştü ve düzeltme adı verilen duruma girdi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi de düzeltmeye girdi. S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.6 yükseldi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan yükselişle yüzde 2.61'e çıktı. Rand ve Türk Lirası dolar karşısında en az yüzde 1.4 değer kazandı ve Avustralya para birimi yüzde 1.5 sıçradı. ABD'de doğal gaz yüzde 2.3 ralli yaptı.

ABD'de bugün açıklanacak olan fabrika siparişleri verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlere göre, Aralık ayında düşüş göstermesi bekleniyor. Dün ABD'de açıklanan veri, ABD'de imalat sanayinin son sekiz ayın en yavaş genişlemesini gerçekleştirdiğini gösterdi. Küresel hisse senetlerinin toplam değeri bu yıl, Çin'de yavaşlayan büyüme, ABD'de varlık alımlarının azaltılması ve Tayland'dan Ukrayna'ya, gelişen piyasalardaki hükümet karşıtı halk hareketlerinin yatırımcıları ürkütmesi ile birlikte yaklaşık 2.9 trilyon dolar eridi.

Cenevre'de Clairinvest kurucularından ve fon yöneticisi Ion-Marc Valahu, "Yatırımcılar hisse senetlerinde geçen yıl görülen yükselişi sorguluyor," dedi ve "ABD ekonomisi tüm silindirlerini çalıştırmıyor ve gelişen piyasalar varlık alımlarının azaltılmasından olumsuz etkileniyor" şeklinde görüş bildirdi.

(16:00'da güncellendi)