Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, dünyanın en büyük metal tüketicileri Çin ve ABD'deki imalatın yavaşlamasının ardından zayıflayan talep işaretleriyle düşüşün 10. gününe girerek, Nisan 1986'dan beri en uzun kayıp serisine doğru ilerliyor.

Üç ay vadeli bakır kontrat Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.3 gerilemeyle 4 Aralık'tan bu yana en düşük gün içi seviye olan ton başına 7,016 doları buldu ve Tokyo saatiyle 10:51'de ton başına 7,028.75 dolardan işlem gördü. Mart vadeli kontrat New York merkezli Comex'te yatay seyrederek pound başına 3.186 dolar oldu.

ISM'den dün gelen veriler, ABD'deki fabrikaların Ocak'ta son sekiz ayın en zayıf genişlemesini ve sipariş göstergesinin Aralık 1980'den beri en sert düşüşünü kaydettiğini gösterdi. Çin'de ise satınalma yöneticileri endeksi, siparişlerin yavaşlamasıyla altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

"Piyasalar Çin'den birkaç haftadır darbe yiyor," diyen New Jersey merkezli Logic Advisor'ın ortağı Bill O'Neill, "Ve ayrıca sönük ABD verisi ve büyük bir üretim fazlası da var. Talep arz denkleminden bakarsak, halen ayı piyasasının ağır bastığını düşünüyorum" diye görüş bildirdi.

Kısmen Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlamasına bağlı olarak, Londra'da bakır fiyatları son 12 senede yüzde 15 geriledi. Goldman Sachs Group Inc.'nin 31 Ocak'taki raporuna göre, küresel arz, talebi bu sene 385,000 ton aşacak ve fiyatlar aşağı yönlü olacak.