Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın gevşek para politikası devam ederken yendeki son kazançların çok hızlı olmuş olabileceğine işaret eden teknik göstergelerin etkisiyle yen, dolar karşısında 10 haftanın zirvesinden gevşedi.

BOJ verilerinin, ülkenin para tabanının 2. büyük sıçramasını yaptığını göstermesi üzerine yen, euro karşısında 4 gündür devam eden yükselişini sonlandırdı. Japonya merkez bankası, deflasyonu aşmak için para tabanını 2 yılda ikiye katlıyor. Avustalya doları, merkez bankasının, büyümenin toparlanacağını söylemesi sonrasında değerlendi. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın zayıflayan enflasyona ilişkin endişelerin arttığı dönemde bu hafta yapacağı toplantısı öncesinde dolar karşısında zayıfladı.

Bazı insanların rallide yen sattığını söyleyen Singapur'daki CMC Markets'ın analistlerinden Desmond Chua, Japonya'nın para tabanındaki hızlanan artışın, bunun için gereken motivasyonu sağlayabileceğini belirtti.

Yen, dolar karşısında dün yüzde 1.2 güçlenerek 100.78 düzeyinden 21 Kasım'dan bu yana en yükseğini kaydetmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 13:06 itibariyle yüzde 0.3 değer kaybederek 102.26'ya geriledi. Japon yeni, euro karşısında 4 günde yüzde 3 yükselmesi sonrasında yüzde 0.2 zayıflayarak 136.81'e geriledi. Euro, dolara karşıs yüzde 0.1 değer kaybederek 1.3508 seviyesine indi.

ABD dolarının, 10 önemli para birimi karşısındaki hareketini izleyen Bloomberg Spot Dolar Endeksi dün yüzde 0.2 düşmesinin ardından bugün büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 1,029.72 puanda seyretti.

Japonya'nın para tabanını Ocak'ta yüzde 52 artarak, Kasım'daki yüzde 53'lük sıçramasının ardından en büyük yükselişini kaydetti. Merkez bankasının bu yılın sonuna kadar 270 trilyon yene genişletmeyi planladığı para arzı şu anda 200.9 trilyon yende seyrediyor.