Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:00'da güncellendi)

Altın New York'ta, yatırımcıların yavaşlayan fiziki talep yerine dikkatlerini küresel ekonomik büyümenin teklemekte olduğuna ilişkin endişelere çevirmelerinin ardından yükseldi. Palladyum, yaklaşık üç yılın en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdikten sonra değer kazandı.

Küresel hisse senetleri, dün yaklaşık dört ayın en düşük seviyesine enmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi, ABD ADP özel sektör istihdam verisi sonrası düştü.

Altın geçen yıl, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya hazırlanması ile birlikte yüzde 28 değer kaybetti. ABD merkez bankası geçen hafta, varlık alım programını aylık 10 milyar dolar daha azaltma kararı aldığını açıkladı. 2013 yılında muhtemelen Hidistan'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı konumuna gelen Çin'de piyasalar, Yeni Yıl tatili dolayısıyla Perşembe gününe kadar kapalı.

Mumbai'de AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, "Altının, tüm dünyada riskten kaçınma eğiliminin sürmesinden dolayı destek bulmasını bekliyoruz," dedi ve "Altın ABD verilerine çok duyarlı olmaya devam ediyor. Ancak Çin'deki tatil rallilerin sınırlı kalmasına neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.3 yükselerek, New York saati ile 08:39'da, ons başına 1,267.10 dolara çıktı. İşlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 15 altındaydı. Spot altın yüzde 1 değer kazanarak ons başına 1,267.39 dolara ulaştı.

ETF Varlıkları

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 0.9 ton yükselerek 1,738.5 tona çıktı. Varlıklar 28 Ocak'ta 1,736 tona kadar inerek Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Mart vadeli gümüş yüzde 1 değer kazanarak ons başına 19.625 dolara çıktı. Mart vadeli palladyum yüzde 1.5 yükselişle ons başına 710.45 dolara ulaştı. Metal dün 695.50 dolar ile 26 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini görmüş ve 9 seans ard arda değer kaybederek Mart 2011'den bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi. Nisan vadeli platin yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,384.70 dolara geldi. Fiyatlar dün 1,361.40 dolar ile bu yılın en düşük seviyesini gördü.

Güney Afrika'da dünyanın en büyük platin üreticileri ve işçi sendikası, 23 Ocak'tan bu yana süren grevi sonlandırmak için dün ücret görüşmelerine yendein başlarjen, güvenli kuvvetleri, Anglo American Platinum Ltd.'nin bir madeni önünde toplanan kalabalığı dağıtmak için plasitk mermi ve tazyikli su kullandı. Association of Mineworkers and Construction Union'ın 70,000'den fazla üyesi, Anglo American Platinum, Impala Platinum Holdings Ltd. ve Lonmin Plc'nin madenlerinde greve çıkmış durumda.

HSBC Securities (USA) Inc. analisti James Steel, dünkü raporunda, "Fiyatlar, eğer görüşmelerde ilerleme sağlandığına inanılırsa daha da düşebilir," dedi ve "Bu, platin ve palladyum fiyatlarının, sanayi ve otomobil talebi ve madenlerdeki durgun üretim baz alınarak temel anlamda makul bulunan seviyelerin altına düşmekte olduğu anlamına geliyor," Bu durum bizi, grevin durumundan bağımsız olarak, platin grubu metallerin orta ila uzun vadede muhtemelen yukarı trend göstereceği görüşüne götürüyor" şeklinde görüş belirtti.

(16:00'da güncellendi)