Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından uygulanan politikaların (Abenomi) 2014 yılında Japon bankaları büyümesini daha az destekleyeceğini bildirdi.

Fitch'in resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, Japonya bankalarının kendi güçlü karlılıklarını bu yıl sürdürmesinin muhtemel olmadığı belirtildi.

Güçlenen yen ve gelişmekte olan piyasalarda belirsizliğin büyümesinin, kar beklentileri üzerinde etkili olabileceğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Parasal otoritelerin akomodatif politika duruşunu geniş ölçüde korumaları bekleniyor fakat finansal koşulların, geçen yıl olduğu gibi karları artırmak için sağlanması olası değil. Bu bizim uzun süredir, Abenomi politikaların bankaların karlarını artırmasına bağlı olduğu görüşümüzle uyumlu ama bu geçici bir durum. Bankaların karlılıkları üzerindeki temel engel, ana kredi operasyonlarıyla ilgili devam eden baskılardan ortaya çıkacak. Aynı zamanda nisan ayında tüketici vergilerinin daha yüksek uygulanacak olmasının da harcama ve perakende kredi talebini azaltması bekleniyor."

Kısa vadeli harcama teşviklerinin tüketim vergisi artışının olumsuz etkilerini dengelemek için zaman kazandırabileceği dile getirilen açıklamada, bununla birlikte kredi talebindeki istikrarlı toparlanma ve sıkı marjların, şüpheli kalmayı sürdüreceği aktarıldı.

Açıklamada, geçen yıl zayıf yenin yüksek hisse senedi fiyatlarının önemli belirleyicisi olduğu dile getirilirken, ancak yenin değerinin yüzde 21 oranındaki zayıflamadan sonra istikrar kazandığı, bu durumun devam etmesi durumunda ise Japon hisse senedi piyasasının artık bankaların kar beklentilerini destekleyici bir rol oynamayabileceği ifade edildi.

Bankaların risk profillerinin varlıkların seçimine bağlı olarak yükselebileceğine değinilen açıklamada, "Eğer bankalar gelişmekte olan piyasalardaki artan volatilite ile Fed'in tahvil alımlarını azaltması arasında, kendi bol likiditelerini gelişmekte olan piyasalarda kredi veya satın alma şeklinde yaymayı seçerse, risk tutarları yükselebilir. Japon bankalar, şimdilik mart ayında biten mali yıl için kar hedeflerini aşma yolunda. Bankaların karlılığı, 2013 yılının son çeyreğinde güçlü ücret ve komisyonlar ile makul maliyet kontrolü aracılığıyla desteklendi" değerlendirmeleri yapıldı.

AA