Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz,  Doğu Anadolu'ya özel sektör yatırımlarının artması gerekitiğini dile getirirken, genç nüfus ve bölge kalkınmasını arttırmak adına gerçekleştirilicek B ve C planlarının hazırlıklarına devam edildiğini söyleyerek şöyle devam etti:

"Huzur ortamı arttıkça bunun ekonomiye yansıdığını görüyoruz. Ekonomide bir takım yeni yatırımlar, yeni girişimler oluyor. Bunlar dönüp huzur ortamını güçlendiriyor, istihdamı arttırıyor. Çok farklı bir sosyal ortam oluşturuyor. Bunu bizim devam ettirmemiz çok önemli. Elbette biz teşvikler sunuyor, destekler veriyoruz Doğu'ya Güneydoğu'ya ama malesef geçmişte huzur ortamı yeterince oluşmadığı için bunların çoğu kağıt üzerinde kaldı. Yani kağıt üzerinde çok güzel destekler ama fiiliyata gelince çok fazla ilerleme görmedik, özellikle de özel sektör kanalında. Yatırım dediğimiz zaman büyüme için, kalkınma için yatırıma ihtiyaç var. Kamuyla ilgili olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yoğun çalışmalarımız devam edecek. Hâlâ yapmamız gereken işler var. Bu çerçevede "DAP" dediğimiz Doğu Anadolu Bölgesi Bölge Kalkınma İdaresi'ni kurduk ve yeni bir eylem planı hazırlıyoruz. Yakında inşallah tamamlanmış olacak. Kamu açısından yapmamız gerekenleri daha net bir şekilde takvime bağlı bir şekilde ortaya koyacağız. Özellikle Doğu Anadolu'nun hayvancılık konusunda ne kadar avantaja sahip olduğunu hepimiz biliyoruz. Geçmişte maalesef güvenliğin olmayışı bu sektörü de çok vurdu. Yaylalara gidemedi insanlar, hayvancılık gerçekten geriledi. Şimdi daha modern ve profesyonel bir şekilde -hayvancılık başta olmak üzere- tarımı geliştirmek istiyoruz. Uygun alanlarda meyveciliği geliştirmek istiyoruz. Yine çok genç bir nüfus var bu bölgede; yaş ortalaması Türkiye'nin 30, buralarda 20 civarında. İşte bu genç nüfusla ve bu emekle birlikte daha rekabetçi bir şekilde emek yoğun sanayileri özellikle geliştirmemiz mümkün."

Bakan Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası faiz artırımı konusunda, "Merkez Bankamız bağımsız bir kurum, kendi hedefleri doğrultusunda fiyat istikrarı ve mali piyasalarda istikrar çerçevesinde tedbirler alıyor. Dünya çok çalkantılı bir dönemden geçiyor malum. Fed'in aldığı kararlar var, bunun bütün dünyaya yansımaları var. Şüphesiz bizi de etkiliyor ama bir taraftan da maalesef bazı siyasi mühendislikler, iç siyasi tartışmalar yüzünden bu etkiyi biz biraz daha fazla hissettik. Fakat ben şuna inanıyorum; bunlar geçici süreçler, bir süre sonra yeni dengeler oluşacaktır, piyasa kendi dengesini bulacaktır. Siyasi tartışmalar da 30 Mart seçimlerinde halkımızın vereceği cevaplarla son bulacaktır. Ekonominin özü siyasi istikrar ve güven ortamı. Hep bunu söylüyoruz" ifadelerini kulandı.

Enflasyon hakkında değerlendirmelerde de bulunan Bakan Yılmaz, kurdaki hareketlerin enflasyonda bir miktar görüleceğini ve enflasyonu kontrol altında tutmak için Merkez Bankası'nın gerekli tedbirleri aldığını söyleyerek söyle devam etti: "Biliyorsunuz geçişkenlik dediğimiz bir olay var. Yani 10 birimlik kurda TL'de bir değer kaybı, enflasyonda 1,5 birim civarında bir etki oluşturuyor. Yalnız bu tek seferlik bir etkidir. Bu sene bu etkiyi yaşayacağız, gelecek sene hesaplarımızdan çıkmış olacak, yeni dengeler içinde enflasyon yoluna devam edecek. Buna rağmen tabii enflasyonu kontrol altında tutmak için Merkez Bankamız gerekli tedbirleri alıyor. Bu etkiyi en az düzeyde tutmak için gayret sarf ediyoruz. Belli bir oranda etkilenme normal ama bu, dediğim gibi tek seferlik bir etki. Bir süre sonra bu durum, hesaplarımızdan çıkacak inşallah."

Cemre Nur Karaca
cnkaraca@bloomberght.com