Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Atlanta Başkanı Dennis Lockhart, politika yapıcıların, faizleri yakın zamanda artırma niyetinde olmadıklarını göstermek için sözlü yönlendirmelerini yeniden değerlendirebileceklerini söyledi.

Fed yetkilileri Aralık'tan bu yana işsizlik oranı yüzde 6.5'in altına gerileyinceye kadar faiz artışı konusunun masada olmayacağını söylüyor. ABD'de Aralık ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 6.7'de seyrediyor.

Rekor düzeyde teşviklerin daimi destekçisi ve bu yıl FOMC'da oy hakkına sahip olmayan Lockhart, "işsizliğin, istihdam piyasasının genel sağlığını yansıtmak için kusursuz bir gösterge olmadığını" savunarak, istihdam katılım oranındaki düşüşe dikkat çekti ve bu hususta tek bir gösterge yerine geniş kapsamlı bir yaklaşım benimsenmesini tercih ettiğini ifade etti.

İstihdam Aralık'ta kötü hava koşullarının da etkisiyle 3 yılın en düşük artışını kaydetti. İşsizli oranı, insanlalrın istihdam gücünden çıkmasıyla 5 yılın en düşük düzeyine geriledi. ABD Çalışma Bakanlığı 7 Şubat Cuma günü Ocak ayı tarımdışı istihdam verisini açıklayacak.

Lockhart, "Yüzde 6.5 seviyesine yaklaşıp, geçtiğimiz zaman, hatta piyasalara ve halka ekonominin, hedeflere karşı ne durumda olduğunu anlamalarına yardımcı olmak için daha öncesinde Fed'in sözlü yönlendirmesini revize etmesini beklemenin mantıklı olduğunu düşünüyorum" dedi.