Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi'nin sürpriz bir hamlede bulunma alışklanlığı, çok az kişinin Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin bugün para politikası toplantısında alınacak kararları tahmin edebileceği anlamına geliyor.

Euro Bölgesi'nde 4 yılın en düşüğünde seyreden enflasyon ve volatil piyasa oranları, AMB yetkililerinin Kasım'da faizleri rekor düşük düzeye indirmiş olmasına rağmen, Yönetim Konseyi'nin daha fazla hamlede bulunabileceğine işaret ediyor. Diğer tarafta ekonomideki ilerleme sinyalleri ve merkez bankasının fiyat kazançlarının kademeli bir şekilde hedeflere doğru yükseleceği tahmini, AMB başkanının, beklemede kalmayı tercih edebileceğinin sinyalini veriyor. Bloomberg anketine katılan 66 ekonomistin 62'si AMB politikasında değişiklik öngörmezken, 4 kişi politika faizinin yüzde 0.25'ten yüzde 0.1'e çekilmesini bekliyor.

Öte yandan beklentiler, yatırımcıları beklemedikleri anda 2 faiz indirimi yaparak ve euroyu ayakta tutmak için sıradışı çaba gösteren Draghi'nin atacağı adımlara rehberlik edemiyor. Euro Bölgesi'nin küresel piyasalardaki çalkantılar ve ABD'nin tahvil alımlarını azaltımından ötürü tehdit altında olan kırılgan toparlanması, Draghi'nin öngörülmedik bir adım atması ihtimalini de kuvvetlendiriyor.

Merkez bankasının bir şeyler yapması için güçlü nedenler bulunduğunu ve bankanın bir şekilde para politikasını gevşetme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen ABN Amro Bank NV'nin makro araştırma müdürü Nick Kounis, "Bu illa ki faiz indirimi kanalıyla olmayabilir" dedi.