Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark  Carney ve ekibi, faizlerin yakın zamanda artabileceği algısı yaratmadan İngiltere ekonomisindeki güçlenmeyi tahminlerine yansıtmanın yolunu arıyor.

BOE yetkilileri, önümüzdeki hafta yayınlanacak yeni çeyrek dönemlik ekonomik görünüm raporunu hazırlıyor ve işsizlik oranının, neredeyse faiz artışı için eşik olarak gösterilen düzeye kadar gerilemesinin ardından beklentileri nasıl yöneteceklerini görüşüyor. Carney, acil durum teşvik politikalarını sonlandırmak için bir acelesinin olmadığını söylüyor ve ekonomistler bugünkü para politikasında Para Politikası Komitesi'nin faizi yüzde 0.5 düzeyinde bırakmasını bekliyor.

Hanehalkları ve şirketleri, ekonominin rekor düzeydeki borçlanma maliyetlerini uzatma imkanı olduğuna ikna etmeye çalışan Carney, 6 ay önce uygulamaya koyduğu politikalarını açıklamasından bu yanaki en büyük kredibilite sınavını veriyor. Yetkililer, İngiltere'nin Euro Bölgesi ekonomisinin hız kazanma çabaları ve gelişen piyasalardaki çalkantılardan ötürü risklerle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

Büyük tablonun istihdam piyasasında sıkılaşma olduğunu ve bunun da faizlerin er ya da geç beklenenden daha önce bir tarihte artırılacağını anlamına geldiğini anlatan Berenberg Bank'ın ekonomistlerinden Rob Wood, "Zorluk ise, büyük bir tahmin hatası yapmış olmalarından ötürü, yaptıkları planları biraz gözden geçirmelerinin gerekmesinden kaynaklanıyor" dedi.

Bloomberg anketine katılan 57 ekonomistin hepsi merkez bankasının faizde değişiklik yapmayacağını düşünürken, bir başka ankete katılan 44 analist de 375 milyar sterlin büyüklüğündeki tahvil alım programının aynı kalacağını tahmin ediyor.