Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:50'de güncellendi)

ABD hisseleri, beklenenden iyi gelen işsizlik başvuruları verisi ve bilançolar ile ralli yaparken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviyede bırakmasıyla euro yükseldi ve Almanya tahvilleri geriledi. Akaryakıt, nikel ve ham petrol, emtia fiyatlarındaki artışa öncülük etti.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 12:58'de yüzde 1 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yılın en dik yükselişini kaydederek günü yüzde 1.5'lik artışla kapattı. Gelişen piyasa hisseleri Kasım'dan bu yana en büyük sıçramayı gerçekleştirdi. Euro dolar karşısında yüzde 0.5 primlenerek 1.3601 dolar oldu ve 10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi 6 baz puan yükseldi. Gelişen ülke paralarının birçoğu dolar karşısında güçlenirken, Şili pesosu, Macaristan frointi ve Türk Lirası en az yüzde 1.3 ilerledi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI, yüzde 0.6 tırmandı.

ABD'de işsizlik başvuruları son üç haftada ilk defa gerilerken, Walt Disney Co. gelirlerinin beklentileri aşması ile ABD hisseleri yükseldi. AMB Başkanı Mario Draghi, faiz oranlarını değiştirmeyerek rekor düşükte tutmasının ardından, "Yüksek düzeyde parasal genişlemeyi sürdürme ve ihtiyaç duyulduğunda ilave adımlar atma konusundaki güçlü kararlılığımız sürüyor. Güçlü bir şekilde sözlü yönlendirmemizi tekrarlıyoruz" dedi. Fed'in varlık alımlarını azaltmaya başlaması ile birlikte gelişen piyasa paralarına gelen satış dalgası sonucu, dünya çapında hisselerden 3 trilyon dolar kadar çıkış oldu.

Manning & Napier Inc. portföy stratejistlerinden Greg Woodard, "Yatırımcılar odaklarını tekrar daha büyük makro verilere çevirdi. Bilançolar iyi gelmeye devam ediyor gibi. Ekonomik verilere bakacak olursak, biraz zayıfl biraz güçlü olduğunu gördük. Geniş çerçevede ABD'de genişlemenin süreceğini söyleyebiliriz. Fakat biraz durgun gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

(20:50'de güncellendi)