Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), bugünkü toplantısında, yetkililerin enflasyonun uzun süre düşük kalabileceği endişelerini bir kenara bırkmayı tercih ederek, politika faizinde değişikliğe gitmedi.

Bugün Frankfurt'ta toplanan 24 üyeli Yönetim Konseyi, politika faizi olan temel refinansman faizini, Bloomberg'in anketine katılan 66 ekonomistin 62'sinin tahminine paralel olarak, yüzde 0.25'te tuttu. AMB ayrıca mevduat faizini sıfır ve marjinal borç verme faizini ise yüzde 0.75'te bıraktı.

Ekonomide kıpırdanma işaretleri ve merkez bankasının enflasyonun son dört yılın en düşük seviyesinden kademeli bir şekilde toparlanarak AMB'nin hedefi olan yüzde 2'nin hemen altına doğru toparlanacağı tahmini, Başkan Mario Draghi'ye faizleri sabit tutma olanağı sağladı. Ancak buna karşın, Scotiabank ve ABN Amro Bank NV gibi bankaların analistleri, fiyat artışlarının hedefin neredeyse yarısının altında kalması ve sarsıntılı seyreden küresel piyasaların bölgedeki toparlanmaya tehdit oluşturmasından dolayı, Draghi, bugün diğer bazı politika tedbirleri açıklayabilir.

Paris'te Scotiabank stratejisti Frederic Pretet, "Olası ilave politika gevşemesi tedbirlerine ilişkin spekülasyon arttı," dedi ve AMB'nin Mart ya da Nisan ayında faizleri düşürebileceği tahmininde bulunarak, Draghi'nin bugünkü basın toplantısında sözlü yönlendirmesini daha da güçlendirebileceğini ya da kriz dönemi tahvil alımlarının sterilizasyonunu sonlandırabileceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, İngiltere Merkez Bankası bugünkü toplantısında politika faizini değiştirmeyerek, yüzde 0.50'deki rekor düşük seviyede tuttu ve varlık alım planını da değiştirmeyerek 375 milyar sterlinde bıraktı.