Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deflasyonu sonlandırma mücadelesi veren Japonya'nın cari açığı Aralık'ta artan ithalatın etkisiyle rekor düzeye tırmanarak, toparlanmayı desteklemeye çalışan Japonya Başbakan Shinzo Abe'nin karşısındaki sıkıntılara bir yenisini daha ekledi.

Maliye bakanlığının verilerine göre Japonya'nın cari açığı Kasım'daki 592.8 milyar yen düzeyinden Aralık'ta 638.6 milyar yene çıkarken, Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin medyan tahmini olan 685.4 milyar yenin altında kaldı.

Yendeki düşüş ve nükleer santrallerin kapanması sonrasındaki ithal enerji talebi, ithalatın, ihracatın üzerine çıkmasına neden olarak, Nisan'daki satış vergisi artışının ardından daralacağı tahmin edilen ekonomi üzerinde baskı oluşturuyor. Yabancı yatırım gelirlerindeki fazla, Japonya'nın dünyanın en yüksek borç yüküne sahip olmasından ötürü yatırımcıların güvenini sarsabilecek olan devam eden açık riskini geçici olarak uzaklaştırıyor.

Satış vergisi artışının öncesinde yerel talebin artışının, cari açığı artırdığını ve bu trendin Mart'ta da devam etmesinin beklendiğini belirten Norinchukin Research Institute'ün başekonomisti Takeshi Minami, geçici faktörlerin, cari açığın genişlemesinde büyük rol oynadığını savundu.

Japonya 2013'te 3.3 trilyon yen ile en düşük cari fazlasını verdi.

ABD'nin tarımdışı istihdam verisinin ardından yenin zayıflaması ve Fed'in tahvil alımlarının azaltımını devam ettireceği beklentileriyle Japon hisseleri değer kaybetti. Yen, dolar karşısında Tokyo saati ile 9:30 itibariyle yüzde 0.2 aşağıda 102.50 düzeyinden işlem görüyor. Topix Endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari geçtiğimiz hafta dış ticaret açığının, güçlü yerel tüketim, ihracat hedeflerindeki zayıf ekonomiler ve üretimini dışarı kaydıran şirketlerden kaynaklandığını söylemişti.