Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalarda bir kriz görmediğini belirten Royal Bank of Scotland Group Plc'nin varlık yönetim birimi Coutts&Co., şirketin zengin müşterilerinin son düşüşleri, yatırımlarını artırmak için kullandıklarını söyledi.

"Müşterilerimizin işlem dengelerine bakarsanız, alım yapıyorlar" diyen Coutts'un Asya ve Ortadoğu'dan sorumlu yatırım genel müdürü Garry Dugan, satışlar sonrasında Asya ve Rusya için risk iştahınının açık olduğuna dikkat çekerek, "Kriz yok, sadece laf" dedi.

Öte yandan gelişen piyasalardaki sert satışlar yatırımcılar arasında görüş ayrılıklarına neden oluyor. Templeton Emerging Markets Group'un başkanı Mark Mobius, geçtiğimiz hafta satışların derinleşmesini beklediğini ve fonunun alımları beklemeye aldığını söylerken, BRIC tanımını ortaya atan eski Goldman Sachs varlık yönetimi uluslararası başkanı Jim O'Neill, hisse, tahvil ve para birimlerindeki düşüşün bir alım fırsatı ve gelişen piyasalardaki kriz laflarının "saçma" olduğunu ifade etmişti.

Gelişen piyasa varlıkları, Çin ekonomisindeki yavaşlama, Hindistan'dan Türkiye'ye merkez bankalarını faiz artırmak zorunda bırakan zayıf para birimleri ve Fed'in parasal teşviklerini azaltmasından ötürü sert düşüş kaydediyor. Yatırımcılar son 2 haftada gelişen piyasa fonlarından 12 milyar dolarlık çıkış yaptı.

Diğer geşişen piyasa krizlerine atıfta bulunaraki insanların bunun 1994 ya da 1998'in tekrarı olduğunu söylemeye çalıştığını ifade eden Dugan, "Ama aslında değil. Bu, dünyanın geri kalanına borçlu olan bir gelişen dünya değil. Aslında, bazı kur düzenlemeleri, durumu iyileştirmeye başladı bile" dedi.

Hindistan ve Çin'in BRIC grubunun gözde piyasaları olduğunu, Tayvan, Kore ve Endonezya'da da potansiyel olduğunu söyleyen Dugan, "Latin Amerika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye'yi şimdilik bir süre yalnız bırakabiliriz" dedi.