Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin tarım dışı istihdam verisinin sonrasında ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın yasakoyucular önünde yapacağı ilk sunumun öncesinde yenin zayıflamasıyla, Tokyo Borsası yükseldi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1 değerlendi. Pompa üreticisi Ebara Corp., kârını yüzde 26 artırdığını açıklamasının ardından yüzde 5.7 primlendi. Kamu hizmeti şirketleri, 7 Şubat'ta kazançlara öncülük etmelerinin ardından bugün 33 Topix grubu arasında en çok düşüş kaydeden sektör oldu.

Topix Endeksi Tokyo saati ile 12:34 itibariyle yüzde 0.6 kazançla 1,196.55 puana çıktı. Endeksteki 6 alt sektör grubu arasında biri hariç hepsi yükseldi. Topix Endeksi 7 Şubat'ta 5. haftasını da ekside tamamlayarak, Haziran 2012'den bu yana en uzun süreli düşüşünü kaydetti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.1 artışla 14,621.48 puana çıktı. Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 altında değer kaybederek 102.33 düzeyine geriledi ve düşüşünü 3. gününe taşıdı. ABD'de tarımdışı istihdam Ocak'ta beklentinin altında artış kaydederken, işsizlik oranı 5 yılın en düşük düzeyine geriledi.

ABD'nin istihdam verisinin kötü olmadığını savunan Sumitomo Mitsui Asset Management Co.'nun Tokyo'daki kıdemli stratejistlerinden Masaru Hamasaki, "Bunun gibi iyi verilerle, Fed azaltımı sürdürebilecek. Ancak yatırımcıların yeni yükseklere yönelmesi biraz zaman alacak. Bir süre piyasalar oynak olacak" dedi.

Japon hisseleri bu yıl 24 gelişmiş ülke piyasası arasında en kötü performansa sahip. Yatırımcıların Çin'deki yavaşlama, gelişen piyasa paralarındaki düşüş ve Fed'in azaltımı endişeleriyle yenin, Ocak'ta Nisan 2012'den bu yana en büyük artışını kaydetmesiyle hisseler düştü. Nikkei 225 Endeksi 2013'te Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Japonya Merkez Bankası'nın deflasyonun sonlandırılmasına yönelik adımlarının desteğiyle 2013'te yüzde 57 yükseldi.