Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:20'de güncellendi)

Altın New York'ta, ABD'de istihdam verisinin tahminlerin gerisinde kalması ve Çinli alıcıların bir hafta süren Yeni Yıl tatilinden geri dönmeleri ile birlikte, iki haftanın zirvesine çıktı ve Ekim ayından bu yana en uzun rallisine hazırlanıyor. Gümüş vadelileri yaklaşıkaltı ayın en uzun süreli yükseliş dönemine yönlendi.

ABD'de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi Ocak ayında beklenenden daha az arttı ve bu veri sonucu, ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Endeksi üç haftanın en düşüğüne indi. Endeks bugün fazla  değişmedi. Fed'in yeni başkanı Janet Yellen, merkez bankasının 29 Ocak'ta varlık alımlarını aylık 10 milyar dolar daha düşürmesinin ardından, başkanlık yeminini etmesinden bu yana yarın ilk kez Kongre'de konuşacak.

Geçen yıl 1981'den bu yana en hızlı yıllık kaybını gerçekleştiren altın, küresel hisse senetlerindeki düşüş ve düşük fiyatların fiziki talebi artırmasını etkisi ile bu yıl sıçrama yaptı. Şanghay Altın Borsası'nda gösterge altın kontratının işlem hacmi, piyasaların bir haftalık tatilin ardından 7 Şubat'ta yeniden açılmasından sonra, bugün Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Mumbai merkezli AnandRathi Commodities Ltd. analisti Abhishek Chinchalkar, "Bir hafta boyunca piyasanın dışında olunmasından sonra, Çin Cuma günü geri döndü ve fiyatlara güçlü bir zemin sağladı," dedi ve "ABD istihdam verilerinin ardından, Yellen'ın yorumları, Fed'in varlık alımlarını azaltmayı  ölçülü bir hızda sürdüreceği ya da ABD verileri hayalkırıklığı yaratırsa azaltıma ara mı vereceği konusunda değerlendirme yapabilmek için yakından izlenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 yükselerek, New York saati ile 07:38'de ons başına 1,273.10 dolara çıktı. Kontrat, 1,276.20 dolar ile 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü ve yükselişini dördüncü güne taşıyarak 12 Ağustos'tan bu yana en uzun süreli çıkış dönemine yönlendi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 7.4 altındaydı. Spot altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,273.87 dolara ulaştı.

Çin Talebi

Geçen yıl muhtemelen Hindistan'ı geçerek dünyanın bir numaralı altın kullanıcısı haline gelen Çin'de altın talebi, China Gold Association'ın kaydettiği üzere, 2013 yılında yüzde 41 artarak 1,176.4 ton ile rekor kırdı. Büyük çoğunluğu Avrupa ve ABD borsalarında işlem gören altın destekli exchange traded fonlarının (ETF) varlıkları geçen ay, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 1.3 yükselişle ons başına 20.205 dolara çıktı ve yükselişini altıncı güne taşıyarak 16 Ağustos'tan bu yana en uzun süreli çıkışına yöneldi. Mart vadeli palladyum yüzde 1.4 yükselişle ons başına 718.90 dolara ulaştı. Nisan vadeli platin yüzde 0.8 değer kazanarak ons başına 1,389.90 dolara ulaştı.

Güney Afrika'da dünyanın en büyük üç platin üreticisinin madenlerinde gerçekleşen grevi sonlandırmak için, işçi ve işveren tarafı, daha önce anlaşma sağlanamamasından dolayı askıya alınan görüşmeleri yarın yeniden başlatacak. Association of Mineworkers and Construction Union, 70,000'den fazla işçiyi greve götürdü ve bu durum işverenlere 23 Ocak'tan bu yana günlük 18 milyon dolar civarında maliyet getiriyor.

(16:20'de güncellendi)