Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin tarımdışı istihdam verisinin New York Borsası'nda Ekim'den bu yanaki en büyük rallisini yapması ve yenin zayıflaması üzerine Asya borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yılın en uzun süreli kazancını kaydetmeye hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.6 değerlenerek Japon ihracatçıları arasındaki kazançları devam ettirdi. Dünyanın en büyük 2. maden şirketi Rio Tinto Group, bakır vadelilerinin 3. gününde de yükselmesi üzerine yüzde 1.6 primlendi. Genting Singapore Plc ve ortağı Landing International Development Ltd., Güney Kore'nin Jeju adasında kumarhane inşat etme planını açıklaması sonrasında yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saat ile 15:13'te yüzde 0.6 kazançla 134.11 puana çıkarak 4. gününde de artış kaydetti. Endeks 4 Şubat'ta kaydettiği 5 ayın en düşüğünden yüzde 3 tırmandı. Japonya'nın cari açığı Aralık'ta rekor düzeye genişlerken, Çin Merkez Bankası, para piyasası oranlarındaki volatilitenin devam edeceğinin ve borçlanma maliyetlerinin artacağının sinyalini verdi. Fed Başkanı Janet Yellen ilk yarı yıllık para politikası sunumunu salı günü yapacak.

İşlerin geri sıçramış olabileceğini ancak bunun gerisinde çok fazla hız olmadığını söyleyen Perpetual Ltd.'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, "Yellen zayıf istihdam piyasası raporlarını takiben muhtemelen önümüzdeki birkaç toplantı içinde azaltıma ara verecek. Japon ekonomise dair hâlâ birçok soru işareti var. Hükümetin likiditeyi sıkılaştırmaya çalışmasıyla Çin'in ekonomik büyümesi ılımlı hâle gelecek" dedi.

Asya Pasifik Endeksi Fed'in tahvil alımlarını azaltımı, Çin'in ekonomik yavaşlaması ve gelişen piyasalardaki volatiliteye ilişkin endişelerin etkisiyle Ocak'ta yüzde 4.6 düşerek 2009'dan bu yanaki en kötü  yıl başlangıcını yaptı. Küresel hisselerin 2014'teki kayıpları 4 Şubat'ta 3 trilyon doları buldu ve o zamandan bu yana 1.6 trilyon dolara geriledi.