Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Çin hükümetinin otomobil üreticilerine verdiği sübvansiyonları uzatması ve analistlerin, tüketicilerin Çin Yeni Yılı tatilindeki harcamalarının ekonomik büyümeyi destekleyeceğini söylemesi üzerine Çin Borsası 1 ayın en yüksek düzeyine çıktı.

Warren Buffett'in Berkshire Hathaway Inc.'in desteklediği BYD Co., hükümetin elektrikli araç girişimlerine verdiği teşvikleri 2015'in sonrasına kadar devam ettireceğini söylemesinin ardından yüzde 10 primlendi. FAW Car Co., Ocak ayındaki araç satışlarının yüzde 50 sıçramasının ardından Ağustos'tan bu yana en büyük artışını kaydetti. Qingdao Haier Co. ve Gree Electric Appliances Inc. en az yüzde 2.6 değerlendi. Jiangxi Copper Co. ve China Shipbuilding Industry Co., metal ve sanayi hisselerindeki yükselişe öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi bir haftalık tatili sonrasında yüzde 1.8 kazançla 2,081.42 puana çıkarak 3 Ocak'tan bu yana en yüksek düzeyinden kapanmaya hazırlanıyor. Endeks fiyat-kazanç oranının 20 Ocak'ta rekor düşük düzeyini test etmesinden bu yana yüzde 4.5 ralli yaptı. 6 Şubat'ta açıklanan tatil harcamaları verisi, turizm harcamalarındaki artışın, lüks alımdaki düşüşü gölgelemesiyle,  Çin ekonomisinin sert iniş yapacağı endişelerini gevşetebilir.

Piyasanın istikrar sağladığını söyleyen Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, "Şubat aynı zamanda şirketlerin bilançolarını açıkladığı dönem ve yatırımcılar iyi beklentilere sahip oldukları şirketletlere yatırım yapıyor. Likiditede ilerleme kaydedildi. Yatırımcıların daha iyimser" dedi.

CSI 300 Endeksi yüzde 2.3 artışla 2,262.78 puana çıktı. Endeksteki 10 sektör grubunun 6'sı yüzde 2'nin üzerinde artış kaydetti. Bloomberg China-US Endeksi 7 Şubat'ta yüzde 1.6 yükselmişti.