Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

BloombergHT'nin Piyasa Masası programına telefonla katılan Standard & Poor's analisti Frank Gill görünüm değişikliği ardından soruları yanıtladı.

1/3 olasılıkla sert iniş gördüklerini ve Türkiye'nin büyüme hızının kademeli olarak azaldığını söyleyen Frank Gill, büyümenin ortalama yüzde 2.2'nin altında olacağına dikkat çekti. Gill, cari açığa bağlı kırılganlıkların devam ettiğini ve Türkiye'nin cari açık düzeyinin hala çok yüksek olduğunu açıkladı. Gill Türkiye'nin BB+ notunu koruduklarını, sadece görünümünü negatife çevirdiklerini vurguladı.

Gill, önümüzdeki sene 3'te 1 olasılıkla not indirimi olabileceğini, zira öngördükleri sert iniş olursa not indirimine gidebileceklerini kaydetti.

Gill: "Çoğu kriz ödemeler dengesindeki şoklardan oluyor, cari açık kısa vadeli akışlarla fonlanıyorsa bu bir risktir. Gelecek 24 aydaki gelişmeler Türkiye'deki kadar yurtdışındaki seyre de bağlı," diye görüş bildirdi ve son dönemde yaşananların beklemedikleri gelişmeler olduğunun altını çizdi.

Gill rezervlerdeki zayıflamanın baskı yarattığını ve seçimler sonrası doğrudan yabancı sermayenin yöneliminin belirleyici olacağını söyledi ve eğer dünyanın geri kalanından sürekli olarak borçlanılıyorsa sürdürülebilir bir büyümenin çok sağlıklı olmadığını vurguladı.