Hareket etmeniz için yalvaran bedeninize kulak verin
Günün önemli bir bölümünün geçirildiği masadan kalkıp, sadece yarım dakika hareket etmenin, dikkati toplama, algı düzeyinin artması ve zihinsel uyanıklık gibi birçok yarar sağladığı belirtildi
Günün önemli bir bölümünün geçirildiği masa başından kalkıp, sadece yarım dakika hareket etmek, dikkati toplama, algı düzeyinin artması ve zihinsel uyanıklık gibi birçok yarar sağlıyor.
Yıldırım Beyazıd Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanın hareketli hayatını mümkün kılacak tüm kontrol mekanizmalarının, sinir sistemi denilen yapıda bir araya geldiğini söyledi.
Sinir sisteminin, hareketli bir yaşam için var olduğunu belirten Canan, beden hareketinin, özellikle insanlarda, sinir sisteminin çok değişik düzeylerde kontrol etmesi gereken karmaşık bir faaliyet olduğunu ifade etti.
Modern şehir yaşamının getirdiği rutin durumların, insan bedeninin donanımıyla pek uyumlu olmadığını aktaran Canan, çalışanların masa başı işlerde, öğrencilerin de ders sıralarında uzun süre oturarak, sağlığını tehlikeye attığını dile getirdi.
- Basit birkaç fiziksel hareket, zihinsel uyanıklığı artırır
Özellikle uzun süre oturularak ve hareketsiz şekilde yapılan faaliyetlerin, zihinsel uyanıklığı ve dikkati toplamayı zorlaştırdığını vurgulayan Canan, şunları kaydetti:
"Dikkat dağınıklığını toparlamak için biraz hareket etmeliyiz. Tüm bedenimiz bize hareket etmemiz için adeta yalvarıyor. Bu çağrıya kulak vermek, yaşamımızın ileriki dönemlerinde sağlıklı, mutlu ve 'açık zihinli' hayat sürmemiz için en temel gereksinimlerimizden biridir. Günlük hayatta hareket halinde olmaya her zaman fırsat bulunamasa bile, bu konuda yeni alternatifler de üretilebilir. Mesela, arkadaşlarınızla bir yerlerde oturup konuşmak için ayırdığınız zamanın bir bölümünde, onları yürüyüşe davet edebilirsiniz. Yürüyüş yapılırken muhabbet etmeye başlandığında, oradaki zihinsel uyanıklık yüksek oranda fark edilecektir. Diyelim ki uzun süredir masanızın başında ders çalışıyorsunuz veya derin bir mesele üzerinde ciddi ciddi düşünerek oturuyorsunuz. Dersinize konsantre olmakta zorluk çekiyor veya düşündüğünüz mesele üzerinde halen net karara varamıyorsanız, öncelikle uyanıklık ve dikkat düzeyinizi kontrol edin.
Ardından ayağa kalkın, ellerinizi başınızın üzerine, gökyüzüne doğru uzatın, biraz gerinin, ayak uçlarınızda üç-dört kez yükselin, kollarınızı iki yana açarak derin nefes alıp verin. Bunu üç-beş defa tekrarlayın. Yaklaşık yarım dakikalık egzersizden sonra, yerinize oturup yazıyı okumaya devam edin. Uyanıklık ve dikkat düzeyinizdeki yenilenmeyi hemen fark edeceksiniz. Basit bir kaç fiziksel hareket, zihinsel uyanıklığınızı artırmakta oldukça etkilidir."
Canan, hareket ihtiyacının tek sebebinin sadece beynin uyuşmasından kaynaklanmadığını, bedensel hareketin, tüm bedenin ihtiyaç duyduğu temel bir biyolojik işlev olduğunu unutmamak gerektiğinin altını çizdi.