Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Columbia Üniversitesi profesörü ve Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Atlantik'in iki yakasında da başarısız politikaların, insanları, yıllarca sürecek yavaş büyüme ve durağan gelirlere mahkum etmekle tehdit ettiğini ileri sürdü.

Project Syndicate'te kaleme aldığı yazısında başka alternatiflerin olduğunu savunan Stiglitz, "Ancak bu alternatifleri, gelirleri ve hisse portföyleri yeniden şişmeye başlayan elitlerin kayıtsızlığı arasında bulmayacağız. Görünen o ki, bazı insanlar kalıcı olarak daha düşük yaşam standartlarına ayak uydurmalı. Maalesef o "bazı insanlar", aslında insanların çoğu" dedi.

Stiglitz, Japonya'nın 2008'deki cansız büyümesinin kemikleşmesine karşı uyarıda bulunurken, Atlantik'in her iki yakasında da liderlerin hem Japonya'dan ders aldıklarını söyleyip, hem de aynı hataları tekrarladıklarını belirtti.

ABD ekonomisinin 2008 krizinden çok önce "hastalandığını" savunan Stigliz, sorunların yalnızca konut balonundan ibaret olmadığını söyleyerek, yüzeyin altındaki sorunlar arasında "artan gelir adaletsizliği, küresel dengesizlikler ve üretkenlik ve istihdam yaratımına hiçbir faydası dokunmayan, her tarafa yayılmış spekülasyonlar"ı saydı.

Politika yapıcıların yalnızca bu sorunları çözememekle kalmadığını, durumu daha da kötüleştirip üzerine yenilerini yarattığını ileri süren Stiglitz, "Kemer sıkma politikaları düşüşü daha derin ve uzun hâle getirdi" diye yazdı.

Stiglitz, azalan vergi kazançlarının birçok ülkeyi daha borçlu hâle getirdiğini, yetersiz kamu ve özel sektör yatırımlarının, yeteneklerini geliştirmeleri gereken bir nesil boyu genci  görünmez hâle getirerek, yabancılaştırdığını belirtti.

Çoğu Batılı ekonomide enflasyondan arındırılmış kişi başına GSYH, 2007'deki düzeyin altında ve ABD'de de medyan reel gelir 1989'daki düzeyinin gerisinde seyrediyor.

Stiglitz, "Şu ne bir şekilde görülüyor: Hükümet politikaları değişmedikçe, uzun dönem hayal kırıklığı içinde olacağız" yazdı.