Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 10 yıllık Hazine tahvilleri, Fed Başkanı Janet Yellen'in merkez bankasının tahvil alımı programındaki azaltımların, dengesiz istihdam büyümesine rağmen devam edeceğini söylemesinin ardından son üç günde ilk kez düştü.

10 yıllık tahvil faizleri, Yellen'in yerine geldiği Bernanke'nin politikalarını, istihdam toparlanana ve fiyatlar dengelenene kadar devam ettireceğini açıklamasıyla yükselişini genişletti. ABD bugün 30 milyar dolarlık 3 yıllık tahvil ihalesiyle başlamak üzere bu hafta 70 milyar dolarlık tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

"Yellen'ın tahvil alımını azaltmaya devam edeceğini açıklamasıyla biraz satışlar gördük," diyen New York merkezli United Nations Federal Credit Union'ın yetkilisi Christopher Sullivan, "Tahvil alımı azaltımı ekonomik veriler destekleyici olduğu sürece devam edecek. Tahvil faizleri de ekonomik toparlanma rayında olduğu sürece yükselecek," diye görüş bildirdi.

Bloomberg Tahvil İşlemcisi'ne göre, 10 yıllık tahvil faizleri 6 baz puan yükselerek New York saatiyle 09:47'de yüzde 2.72'ye çıktı. Faizler, 2 Ocak'ta Temmuz 2011'den beri en yüksek seviye olan yüzde 3.05'e ulaşmasından sonra 3 Şubat'ta 3 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 2.57'ye indi. Kasım 2023 vadeli yüzde 2.75'lik tahvil 15/32 gerilemeyle 100 7/32 olarak kaydedildi.