Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD ve Fransa arasındaki görüşmelerin ekonomiyle ilgili bolümünde karşılıklı olarak yatırımların artırılması ve ABD ile Avrupa Birliği arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) görüşmelerinin tamamlanıp, imzalanmasındaki kararlılık öne çıktı.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile ABD Başkanı Barack Obama arasındaki görüşmelerde ABD ile Avrupa Birliği arasında müzakereleri devam eden TTIP Anlaşması da gündeme geldi.

Hollande, ortak basın toplantısında bir soru üzerine, ABD Kongresindeki tartışmalardan ve kaygılardan haberdar olduğunu belirterek, iki tarafın da karşılıklı görüşlere ve çıkarlara saygılı olduğunu ifade etti. Genel prensiplerde anlaşmanın önemli olduğunu vurgulayan Hollande, anlaşmanın imzalanma zamanının daha sonra gündeme geleceğini söyledi.

ABD Başkanı Obama ise dünyayı derinden etkileyen 2008 finansal krizinden sonra yeterli tedbirlerin alınıp alınmadığı yönündeki bir soruya, kriz sonrası ülkelerin çabuk davranıp gerekli tedbirleri aldığını ancak ülkesinin yaşadığı sıkıntılarla Euro Bölgesinin problemlerinin birbirinden farklı olduğunu belirtti. Obama, buna karşılık gerek Avrupa gerekse Fransa'nın özellikle geçen yıl yapısal reformlar konusunda önemli adımlar attığının altını çizdi.

ABD'de başta insan kaynağını geliştirme ve inovasyon alanlarında olmak üzere rekabetçi ve yüksek teknoloji içeren yatımları teşvik edecek tedbirleri aldıklarını anlatan Obama, altyapı yatırımlarına da özel bir önem verdiklerini belirtti. Obama, daha fazla Amerikan fırmasını Fransa'da, daha fazla Fransız şirketini de ABD'de yatırım yapmaya davet etti.

AA