Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in beklentinin üzerinde gelen dış ticaret verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasının dünyanın en büyük 2 ekonomisine dair iyimserliği desteklemesiyle Asya Borsaları yükseldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu yılın en uzun süreli kazanç dönemini kaydetti.

Dünyanın en büyük fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 1.2 primlendi. Agricultural Bank of Chinat Ltd., Çin'de ithalat ve ihracatın beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından yüzde 2.9 değer kazanarak, Hong Kong'taki Çin bankaları arasındaki kazançları devam ettirdi. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yazılımı güncellemek için daha önce sattığı Prius araçlarının yarısından fazlasını geri çağıracağını söylemesinin ardından kazançlarını yüzde 0.3'e düşürdü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi 6. gününde de kazanç sağlayarak Tokyo saati ile 14:25 itibariyle yüzde 1 yukarıda 136.33'ten işlem görüyor. Endeks 4 Şubat'ta kaydettiği 5 ayın en düşüğünden yüzde 4.7 sıçradı. Fed Başkanı Janet Yellen, ABD ekonomisinin ilerlediğini ve merkez bankasının teşvikleri ölçülü düzeyde azaltmaya devam edeceğini söyledi.

Piyasaların gelişen piyasalara ilişkin endişelerden ötürü son zamanda olması gerekenden fazla satış gördüğünü savunan AMP Capital Investors'ın dinamik varlık dağıtım müdürü Nader Naeimi, "Yellen, yatırımcıların da görmek istediği gibi bir hayli güvercin bir yaklaşım sergiledi. İşler yoluna girerken, ABD ekonomisinin hâlen yeterince güçlü olmadığını kabullenerek, para politikasının gevşek kalmayı sürdüreceğini söyledi" dedi.

Çin'de ihracat Ocak'ta yüzde 10.6 büyüme ile beklenmedik şekilde hızlanarak, bir yandan dünyanın en büyük 2. ekonomisindeki yavaşlama sinyallerinden aksi yöne işaret ederken, diğer yandan sahte ihracat rakamlarına ilişkin spekülasyonları tetikledi. Bloomberg anketine katılan 43 analistin medyan tahmini ihracatın yüzde 0.1 büyüyeceği yönündeydi. İthalat yüzde 10 artış kaydetti.