Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de dış ticaret verisinin beklentinin çok üzerinde gelmesi üzerine Çin hisseleri değerlendi; Hong Kong'ta işlem gören şirketler endeksi 3 ayın en büyük 2 günlük kazancını kaydetti.

New China Life Insurance Co. yüzde 1.9 primlenerek, China International Capital Corp.'un sigorta şirketlerini tavsiye etmesi üzerine değerlenen sektör hisselerinin 2. günkü rallisine öncülük etti. China Mengniu Dairy Co., Danone'nin hissesini artırmayı kabul etmesi sonrasında Hong Kong'ta yükseldi. Beijing Wangfujing Department Store Group Co., cep telefonu alışverişlerinde Tencent Holdings Co. ile çalışacağını söylemesinin ardından dünkü rallisini geliştirdi ve tüketici şirketleri arasındaki kazançları devam ettirdi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.4 kazançla 9,997.74 puana çıkarak, JPMorgan Chase&Co.'nun birkaç hafta içinde ralli öngörmesinin ardından kaydettiği yüzde 2.5 oranında kazançlarını genişletti. Şanghay Bileşik Endeksi 4. gününde de yükselerek yüzde 0.1 artışla 2,105.68 puana çıktı. Çin Gümrük Birliği'nin verilerine göre ihracat Ocak'ta yıllık bazda yüzde 10.6 arttı. İhracattaki büyüme hızının, sahte faturalardan ya da tatil döneminden ötürü yüzde 0.1 artış beklentisinden farklı gelmiş olabileceği düşünülüyor.

Hong Kong hisselerinin, küresel piyasalarla daha bağlantılı olmasından ötürü Şanghay Borsasından daha fazla yükseldiğine dikkat çeken Everbright Securities Co.'nun analistlerinden Zeng Xianzhao, "Yerel yatırımcılar, Çin Yeni Yılı'nın hesaba katılması gerektiğinden ihracat verisine çok ikna olmuş değil. Yeni yıl geçtiğiz sene Şubat'taydı, bu yıl Ocak'ta. Ocak verisini olduğundan daha fazla göstermemek gerek" dedi.

çin'de ithalat da yüzde 10 yükseldi ve ülke 31.9 milyar dolar ile 2009'dan bu yana en büyük Ocak ayı dış ticaret fazlasını verdi. Bir önceki yıl ile kıyaslama sahte faturların, 2013'te sermaye akışını gizlemiş olması ve Çin Yeni Yılı'nın farklı bir tarihe denk gelmiş olmasından ötürü yapılamıyor. Hong Kong ve Çin'in Aralık'daki çift taraflı ticaret verilerindeki çelişkilerin artması, Çin'in yeniden rakamları abartıyor olabileceği spekülasyonlarına neden oldu.