Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Signia Wealth Ltd.'ın Londra'daki yönetici direktörü Gautam Batra, gelişen piyasa paralarındaki düşüşün, Fed'in tahvil alımlarını azaltımının büyümeyi aşağı çekecek olmasından ötürü dünya genelinde hisselerin kayıplarının artacağının sinyalini verdiğini savundu.

MSCI Tüm Dünya Endeksi ve Bloomberg'in 20 gelişmekte olan ülke parasını içeren endeksi 1999-2012 yılları arasında peşpeşe seyretti. Endeksler daha sonra birbirinden ayrıştı ve bu ayrışma 22 Ocak'ta rekor düzeye çıktı. O zamandan bu yana hisseler yüzde 2 ile gelişen ülke paralarındaki yüzde 0.3'lük zayıflamanın üzerinde düşüş kaydetti.

Batra'ya göre gelişmekte olan ülke paralarındaki zayıflık, giderek bu ülkelere daha bağımlı hâle gelen küresel şirketlerin kârlarını olumsuz etkileyecek. ABD'nin ticaretinin yüzde 53'ü 2012'de gelişmekte olan ülkelerden geldi. Bu oran 2002'de yüzde 39 dolaylarındaydı. Avrupa Birliği'nin ticaretindeki gelişen ülke payı ise 2002'deki yüzde 18 düzeyinden 2012'de yüzde 28'e çıktı.

Mutlaka hisseler ve gelişen piyasa paraları arasından yeniden bir ayarlama yapacaklarını söyleyen Batra, "Gelişen piyasalardan, gelişmişlere doğru eksi geri besleme döngüsü ihtimali çok yüksek" dedi.

Gelişen piyasa paraları endeksi geçtiğimiz ay yüzde 3 düşerek, geçtiğimiz yılki yüzde 7.1 oranındaki kayıplarını genişletti. Gelişen piyasa paralarındaki düşüş, dünya genelinde hisselerin yüzde 4.1 değer kaybetmesine neden oldu. Hisse senetleri 2013'te yüzde 20 sıçrayarak 2009'dan bu yana en büyük yıllık kazancını kaydetti.