Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutma güvencesinin altını çizerek, bir başka deyişle İngiliz ekonomisindeki sürekli zayıflıkla savaşmak için sözlü yönlendirme yaptı.

Carney, "Yönlendirmenin ilk safhası, şirketlere, faizin en azından istihdam, gelirler ve harcamalar sürdürülebilir seviyelerde büyüyene kadar artmayacağı güvenini verdi," dedi ve "Yönlendirme evrim geçirdikçe bu aynı kalır: Parasal Politika Komitesi toparlanma konusunda risk almayacak," diye ekledi.

İngiltere Merkez Bankası bugünkü Enflasyon Raporu'nda büyüme tahminlerini yükseltti ve çeyrekte Ocak'a kadarki orjinal yönlendirmesi için işsizliğin yüzde 7 eşiğine düştüğünü varsayıyor. Carney, İngilizlere gösterge faiz oranının yüzde 0.5'te kalacağı güvenini vermeyi amaçlıyor ve artış olursa da yavaşça ve kısıtlı olacağını belirtti.

Carney bugün Londra'da, Parasal Politika Komitesi "ilk defa bugün ekonomideki gelecek 2-3 senelik atıl kapasiteyi absorbe etmeyi amaçlayan yönlendirmeyi sunuyor," diye belirtti. "Bu, atıl kapasitenin savurgan olduğunu ve enflasyondaki yüzde 2'lik hedefi isabet ettirememe riskini artırdığını farkına varıyor."

İngiltere Merkez Bankası yetkilileri GSYİH'nin yüzde 1'i ile yüzde 1.5'uğuna tekabül eden üretim açığı tahmin ediyorlar.