Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

China Shenhua Energy Co.'nun enerji üreticilerindeki kayıplara öncülük etmesi üzerine gelişe piyasalar endeksi 3 gündür ilk kez düştü. Hint rupisi ve Güney Kore wonu zayıfladı.

Çin'in en büyük kömür üreticisinin işlem gören birimi Shenhua Energy, Pekin hükümetinin yakıt tüketimini kontrol edeceğini söylemesinin ardından Hong Kong'ta en büyük düşüşünü kaydetti. China Coal Energy Co., hissenin Hang Seng Endeksi'nden çıkarılması üzerine yüzde 4.4 değer kaybetti. Cipla Ltd., kârının beklentinin altında kalmasıyla 2010'dan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Hint rupisi ve won, dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflarken, Endonezya rupisi yüzde 0.3 güçlendi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong saati ile 13:53 itibariyle yüzde 0.5 kayıpla 948.47 puana gerileyerek, 3 haftanın zirvesinden gevşedi ve bu haftaki yüzde 1.2 oranındaki kazançlarını azalttı. Pekin hükümeti, ülkenin en büyük şehirlerinde hava kirliliğini azaltmak için bir fon oluşturacağını söyleyerek, fosil yakıt kullanımını azaltmaya ve kömür tüketimini kontrol etmeye çalışacağına işaret etti.

Bazı yatırımcıların geçtiğimiz 2 gündeki rallinin ardından kâr realizasyonuna gittiğini söyleyen FPT Securities JSC'nin araştırma müdürü Giang Trung Kien, "Piyasa aşağı yönlü bir trend oluşturmadı" dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 5.3 düştü ve 12 aylık tahmini kazançlarının 9.2 katından işlem görüyor. MSCI DÜnya Endeksi ise bu yıl yüzde 1.5 geriledi ve 14.6 katsayısıyla değerleniyor.