Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, ABD'den gelen zayıf verilerin, Fed'in tahvil alımlarını azaltım hızına ilişkin endişeleri gevşetmesinin ardından, Endonezya rupisi ve Güney Kore wonunun öncülüğünde 2. haftasını kazançla sonlandırmaya hazırlanıyor.

Bloomberg JPMorgan-Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Ekim'in ortasından bu yana en iyi 2 haftalık kazancına işaret etti. ABD'de perakende satışlar Ocak'ta Haziran 2012'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti ve ABD'de işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde yükseldi. Fed Başkanı Janet Yellen, teşviklerin ölçülü adımlarla azaltılacağını ve yalnızca ABD'nin ekonomik görünümünde kaydadeğer bir değişiklik olması durumunda bu hızın değiştirileceğini söyledi.

ABD'nin hayal kırıklığına uğratan verileri, piyasalar tarafından Fed'in daha az şahin bir duruş sergileyeceğinin sinyali olarak alındığına dikkat çeken Credi Agricole CIB'nin Hong Kong'taki stratejistlerinden Dariusz Kowalczyk, "Bunun sonucunda gelişen piyasalardaki beklentiler pozitif olmalı ve para birimleri de yükselmeli" dedi.

Endonezya rupisi, ABD doları karşısında yüzde 1.9 değerlenerek 11,934 düzeyine çıktı. Güney Kore wonu yüzde 1.2 güçlenerek 1,061.91 düzeyine, Tayland bahtı da yüzde 0.8 primlenerek 32.533 seviyesine tırmandı. Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para birimini izleyen Asya Dolar Endeksi 20 Ocak'tan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.