Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-TCMB faiz değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10'da sabit bıraktı.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruya göre PPK, Erdem Başçı başkanlığında toplandı. Buna göre Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10'da sabit bıraktı.

Merkez Bankası, marjinal fonlama oranını yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 11,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 8 sabit tuttu.

-ABD'de imalat sanayi beklentinin altında kaldı

ABD'de New York Fed (Empire State) İmalat Sanayi Endeksi Şubat ayında 4.48'e geriledi. Ocak ayında endeks 12.51 olarak kaydedilmişti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı endeksin 8.5'e gerileyeceği yönünde gerçekleşti.

Bloomberg anketine katılan 55 ekonomistin tahminleri 2 ile 18.5 aralığında değişiklik gösterdi.

-ABD'de 5 yılın en büyük sermaye çıkışı gerçekleşti

ABD Hazine Bakanlığı verilerine göre, yabancı sermaye giriş ve çıkışı göstergesine göre, Aralık ayında Şubat 2009'dan bu yana en büyük net yabancı sermaye çıkışı gerçekleşti.

Hazine tahvilleri ve hisse swapları gibi kısa vadeli varlıkları içeren toplam sermaye çıkışı, Aralık ayında 119.6 milyar dolar olurken, Kasım ayı rakamları revize edilerek 13 milyar dolar oldu. Uzun vadeli tahvillerin net satışları ise toplam 45.9 milyar dolara yükselirken, Kasım ayında 28 milyar dolar seviyesindeydi.

-Almanya'da yatırımcı güveni düştü

Almanya'da yatırımcı güveni Şubat'ta düşüşün ikinci ayına girerek, komşu ülkelerdeki kırılgan toparlanmanın Avrupa'nın en büyük ekonomisine risk oluşturduğu endişelerini arttırdı.

Mannheim merkezli ZEW Avrupa Ekonomik Araştırma Merkezi'nin yayımladığı endeks, Aralık ayında 7 senenin zirvesi olan 61.7 puana çıkmasından sonra Ocak ayındaki 61.7 puandan 55.7 puana geriledi. Bloomberg anketine katılan 37 ekonomistin medyan tahminlerine göre, endeksin 61.5 puana gerilemesi bekleniyordu.

-ABD'de hanehalkı borçları hızlı yükseldi

New York Fed raporuna göre, ABD'de vatandaşların konut ve araç satın almak için ve eğitim amacıyla borçlanmasıyla, tüketici borçları geçtiğimiz çeyrekte altı yıldan uzun bir sürenin en büyük artışını gerçekleştirdi.

Hanehalkı borçları 241 milyar dolar, yani yüzde 2.1 artarak 11.52 trilyon dolara ulaştı ve 2007 üçüncü çeyrekten bu yana en büyük sıçramayı kaydetti. Bir önceki çeyrekte borçlar bir önceki yıla göre 180 milyar dolar fazlaydı.

-ABD hisseleri zirve yakınında dalgalanıyor

ABD hisseleri, Forest Laboratories Inc.'nin 25 milyar dolarlık satışının, beklentilerden daha yavaş büyüyen New York imalat verisini dengelemesi ile dalgalanırken, Standard & Poor's 500 Endeksi zirve rekoruna yakın seyrediyor.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek New York saatiyle 14:49'da 1,842.40 puana çıkarken, zirve rekorunun sadece 6 puan aşağısında seyrediyor. Dow Jones Endeksi 5.64 puan, yani yüzde 0.1'in altında düşüşle 16,148.75 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi son 30 gün ortalamasının yüzde 10 aşağısında seyretti. ABD piyasası dün Başkanlar Günü sebebiyle tatildi.

-Avrupa hisseleri veri sonrası yatay seyretti

Avrupa hisseleri, Almanya'da yatırımcı güveninin beklenenden fazla gerilemesi ve ABD'de New York Fed imalat sanayi endeksinin beklentiden fazla daralması ile, iki günlük kazancın ardından bugün yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'den az yükselerek günü 334.6 puandan tamamladı. Endeks geçtiğimiz hafta, Fed'in teşvik politikalarının ekonomik verilere dayalı olarak devam edeceğini açıklaması ve Renault SA ve ThyssenKrupp AG gibni şirketlerin beklentileri aşan bilançoları ile yüzde 2.5'lik artış kaydetmişti.

-Altın 15 haftanın zirvesinden düşüyor

Altın, ralli sonrası taleplerin zayıflayacağı söylentisi ile, 15 haftanın zirvesinden geriledi.

Spot altının ons fiyatı, yüzde 0.6 gerileyerek New York saati ile 10:52'de 1,321.45 dolar oldu. Metal bugün seans içinde 1,332.45 dolar ile 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex'te yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,321.10 dolar oldu. Comex'te işlemler dün ABD'deki resmi tatil nedeniyle kapalıydı.

-WTI petrol soğuk hava şartları ile yükseldi

Batı Teksas ham petrolü (WTI) fiyatları son dört ayın en yüksek seviyesine tırmanırken, WTI ve Brent petrol arasındaki fark geriledi.

Mart vadeli WTI petrolün varil fiyatı, Nymex'te 1.07 dolar, yani yüzde 1.1 ilerleyerek New York saati ile 09:40'ta 101.37 dolar oldu. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 66 üzerinde seyretti. ABD'de işlemler dün resmi tatil nedeniyle kapalı olmasıyla, elektronik işlemler bugüne devretti.

Nisan vadeli Brent petrolün varil fiyatı ise 54 sent, yani yüzde 0.5 artışla Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 109.72 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark, aynı ay vadeli kontratlarda 8.59 dolar oldu. Fark 14 Şubat'ta 8.95 dolar ile kapanış seviyeleri baz alındığında bir haftanın en düşüğüne geriledi.

-Yen, BOJ kararı sonrasında geriledi

Japonya merkez bankasının (BOJ), enflasyon hedefine ulaşmak için kredi programlarını iki katına genişletmesi ve deflasyon karşısında parasal genişlemeyi sürdüreceğini söylemesinin ardından yen, dolar ve euro karşısında bu ayın en düşük seviyesine geriledi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.5 gerileyerek New York saati ile 08:33'te 102.44 yen olurken, 102.74 ile 31 Ocak'tan bu yana en düşüğe dokundu. Yen euro karşısında ise yüzde 0.8 kayıpla 140.82'ye düştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 1.3747 dolardan işlem görüyor.