Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:15'te güncellendi)

ABD hisseleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), gelişen piyasalardaki karmaşanın uzun sürmesi ve Euro Bölgesi'nde deflasyonun, dünyanın ekonomik görünümünü tehdit ettiğini açıklaması ve FOMC son toplantısının tutanaklarının tahvil alım kademeli olarak devam edebileceğini göstermesi ile dalgalanıyor.

U.S. Steel Corp. yüzde 6.6 kaybederken, Nabors Industries Ltd., CF Industries Holdings Inc. ve Garmin Ltd., bilançolarının analist beklentilerin aşması ile en az yüzde 6.4 yükseldiler. Eli Lilly & Co., akciğer kanseri tedavisi için ürettiği ilaçların test aşamasının başarılı olduğunu açıklaması ile yüzde 4.3 tırmandı. Signet Jewelers Ltd. ise Zale Corp.'u hisse başına 21 dolara satın alacağını açıklamasıyla yüzde 16 ilerledi.

S&P 500 Endeksi 1 puandan az gerileyerek, New York saati ile 14:09'da 1,841.64 puan oldu. Endeks gün içerisinde zirve rekorunun sadece bir puan aşağısı olan 1,847.50 puana dokundu. Dow Jones endeksi ise 25.30 puan, yani yüzde 0.2 yükselişle 16,155.70 puanda. Yine aynı saatlerde S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 6.9 aşağısında seyretti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), yayımladığı bir bildiride gelişen piyasalardaki karışıklığın devam etme riski ve Euro Bölgesi'nde deflasyonun, dünyanın gelişmiş ekonomilerindeki görünümü tehdit ettiğini söyledi.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Ocak ayı toplantı tutanaklarına göre, Fed üyelerinin sözlü yönlendirmenin nasıl netleştirileceği konusunda bölünmeler yaşadıkları görülüyor. Bazı üyeler finansal istikrara yönelik risklerin açıklamalara dahil edilmesini önerirken, bazı üyeler ise sözlü yönlendirmenin enflasyonun ısrarcı bir şekilde yüzde 2'nin altında seyretmesi durumunda faiz oranının düşük tutulacağının katı bir şekild vurgulanması gerektiğini düşünüyor.

Hisseler, Fed Başkanı Janet Yellen'in Bernanke'nin tahvil alım azaltımı politikasına "ölçülü adımlarla" devam edeceğini açıklamasıyla geçen hafta yükseldi. Eonomik büyümenin güçlendiğini ve istihdam piyasasında "genel bir iyileşme" olduğunu söyleyen Yellen, sadece "görünümde kayda değer bir değişimin" tahvil alım azaltımı hızını yavaşlatmaya sebep olacağını açıkladı.

(22:15'te güncellendi)