Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de tüketici fiyatları endeksi (TÜFE), Ocak ayında yavaş bir artış göstererek enflasyonun yıla sakin bir başlangıç yaptığı sinyalini verdi.

ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, TÜFE yüzde 0.1 ilerlerken, bir önceki ayda yüzde 0.2'lik artış gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 86 ekonomistin tahmin medyanı da yüzde 0.1 yükseliş yönündeydi. Gıda ve yakıtları içermeyen çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda yüzde 1.6 artarken, bir önceki aya göre de yüzde 0.1 ilerledi.

Giyim mağaza zincirleri ve Whole Foods Market Inc. gibi şirketler, daha fazla müşteri çekmek ve satışları artırmak için fiyat indirimine gidiyorlar. Enflasyonun düşük seyretmesi, Fed politika yapıcılarına ekonomiyi desteklemek adına faiz oranlarını düşük tutabilme esnekliği sağlıyor.

Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, "Enflasyon baskıları oldukça bastırılmış durumda, bu durum tüketicilerin satın alma gücü açısından olumlu ve Fed'in doğrudan işsizlik oranı ve büyümeye odaklanmasını sağlıyor" dedi.

Bugün açıklanan bir başka veri ise, ABD vatandaşlarının, soğuk havanın imalattan konuta kadar birçok sektörü etkilemesine rağmen, işverenlerin işten çıkarmalara yönelmediğini ortaya koydu.

ABD'de işsizlik başvuruları 15 Şubat ile biten haftada 3,000 azalarak 336,000'e geriledi. Bloomberg anketine katılan 53 ekonomist 335,000 azalış bekliyordu. Çalışma Bakanlığı sözcüsü verilerde olağan dışı bir şey gözükmediğini belirtti.