Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçen hafta daha az Amerikalı'nın işsizlik başvurusu yapmasıyla, soğuk havanın imalattan konuta kadar birçok sektörü etkilemesine rağmen işverenlerin işten çıkarmalara yönelmediğinin sinyalleri verildi.

Washington'daki Çalışma Bakanlığı'nın bugün yaptığı açıklamaya göre işsizlik başvuruları 15 Şubat ile biten haftada 3,000 azalarak 336,000'e geriledi. Bloomberg anketine katılan 53 ekonomist 335,000 azalış bekliyordu. Çalışma Bakanlığı sözcüsü verilerde olağan dışı bir şey gözükmediğini belirtti.

İşten çıkarmalardaki yavaşlama işe almalara temel sağlayabilir ve daha fazla istihdam tüketici harcamalarına artış olarak yansıyabilir. İyileşen istihdam piyasası, perakende satışları, istihdamı ve fabrika üretimini yavaşlatan çetin kış şartları tarafından zayıflayan ekonomiye destek çıkabilir.

"İşten çıkarmalar hala bayağı düşük seviyelerde," diyen New York merkezli 4cast Inc.'nin ekonomisti Sean Incremona, "Bu sene sonuna doğru ekonomik büyümenin ivme kazandığını görmeye devam ettikçe, istihdam artışı da ivme kazanacak," şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 315,000 ile 345,000 arasında değişti.

ABD Çalışma Bakanlığı raporuna göre, TÜFE yüzde 0.1 ilerlerken, bir önceki ayda yüzde 0.2'lik artış gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 86 ekonomistin tahmin medyanı da yüzde 0.1 yükseliş yönündeydi. Gıda ve yakıtları içermeyen çekirdek TÜFE ise, yıllık bazda yüzde 1.6 artarken, bir önceki aya göre de yüzde 0.1 ilerledi.